About: Application of enzymic transformations of lactose in dairy technology     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The keystone of the proposed project is to extend application possibilities of enzyme transformations of lactose in dairy technology especially in low temperature region and for oligosaccharide synthesis. For these purposes suitable psychrotrophic microbial producer of beta-galactosidase with high hydrolytic and particularly transglycosylation activities at low temperature will be found. The course of reaction at low temperatures is advantageous above all from microbiological point of view. The enzyme will be isolated, characterised and consecutively its function will be verified on real substrates (milk, whey, permeate after ultrafiltration of whey) in comparison with commercially available beta-galactosidase. Hydrolytic properties of beta-galactosidase will be used in long-life flavoured milk, which enables to reduce addition of sugar without change of sweetness, and in dried skim milk. Both products are intended for the part of population with lactase deficiency. Transglycosylation will be applied (en)
  • Podstatou předloženého projektu je rozšířit aplikační možnosti enzymových transformací laktosy v mlékárenské technologii především v oblasti nízkých teplot průběhu reakce a pro syntézu oligosacharidů. Pro tyto účely bude vyhledán psychrotrofní mikrobiální producent beta-galaktosidasy s vysokou hydrolytickou a zejména transglykosylační aktivitou při nízkých teplotách. Průběh reakce při nízkých teplotách je výhodný zejména z mikrobiologického hlediska. Enzym bude izolován, charakterizován a následně ověřena jeho funkce na reálných substrátech (mléko, syrovátka, permeát po ultrafiltraci syrovátky) ve srovnání s komerčním preparátem beta-galaktosidasy. Hydrolytické vlasnosti beta-galaktosidasy budou využity v trvanlivém ochuceném mléce, což umožní snížit přídavek cukru bez změny sladké chuti, a v sušeném odstředěném mléce. Oba výrobky budou určeny zejména pro část populace s laktasovou deficiencí. Tranglykosylační reakce bude uplatněna v technologii fermentovaného mléčného výrobku s bifidobakteriemi, kde
Title
  • Application of enzymic transformations of lactose in dairy technology (en)
  • Využití enzymatických transformací laktosy v mlékárenské technologii
skos:notation
  • QD0281
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • beta-galactosidase (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...okUkonceniPodpory
http://linked.open...okZahajeniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • The keystone of the proposed project is to extend application possibilities of enzyme transformations of lactose in dairy technology especially in low temperature region and for oligosaccharide synthesis. For these purposes suitable psychrotrophic microb (en)
  • Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Projekt přináší kvalitní, v praxi dobře využitelná doporučení. (cs)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
is http://linked.open...vavai/riv/projekt of
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software