The principles of hygiene requirements and GMP in the recent Czech food legislation will be summarised and compared with EU directives and other foreign sources (FDA, Codex Alimentarius, etc.). The structure and content of %22Code´s of practice%22 or %22GMP guides%22 containing the principle GMP, hygiene and HACCP requirements will be formulated for each types of food production. The recommended procedures for auditing of the HACCP system will be prepared in the same structure as the Code´s including the checklists for main types of food production. The procedures of auditing will be practically verified. The way of future updating of Code´s and audit procedure will be established and the results of project will be published (booklets, web sites, etc.). (en)
Budou shrnuty požadavky současné čs. legislativy na správnou výrobní praxi a hygienu výroby, bude posouzen soulad uvedených požadavků z direktivami EU a dalšími zahraničními prameny. Na základě analýzy bude navržena struktura a budou formulovány požadavky na správnou výrobní praxi a hygienu výroby pro jednotlivé oblasti výroby potravin formou metodických pokynů. Ve stejné struktuře budou připraveny a praktickými audity ověřeny obecný a dílčí postupy auditu systému kritických bodů. Bude navržen způsob průběžné aktualizace kódů a výstupy projektu budou zvěřejněny.