About: Melanoidins in food and healts     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of this research is to gain knowledge on melanoidins, some other Maillard reaction products and their influence on aroma and oxidative stability of foods, mechanisms and factors of their formation. These studies are divided into 6 areas.Preparation of melanoidins from models consisting of reducing sugars (their decomposition products), amino acids and other amino compounds under deffined conditions. 2. Analysis of the isolated melanoidins, their fractions and derivatives. 3. Reaction of 'melanoidins with metals and oxygen (anti-, pro-oxidative activity), influence on oxidative stability of foods. 4. Formation of aroma compounds from melanoidins under different conditions, identification and quantification, reaction mechanisms. 5.Products'arising by the Strecker degradation of amino acids caused by sugars (their degradation products) in models and foods (identification, quantification, mechanisms, aroma). (en)
  • Projekt se zabývá studiem melanoidinů (makromolekulárních produktů Maillardovy reakce) a jejich vlivem na aroma a oxidatní stabilitu potravin, mechanismy a faktory jejich vzniku. Výzkum je orientován do 6 oblastí. 1. Příprava melanoidinů v modelových systémech redukujících sacharidů a jejich rozkladných produktů s aminokyselinami a dalšími aminosloučeninami za definovaných podmínek. 2.Analýza a izolace melanoidinů, jejich frakcionace a příprava derivátů. 3.Reakce melanoidinů s kovy a kyslíkem (anti-a prooxidační aktivita), vliv na stabilitu potravin vůči oxidaci. 4. Tvorba aromatických látek z melanoidinů za různých podmínek, identifikace a kvantifikace, reakční mechanismy. 5. Látky vznikající Streckerovou degradací aminokyselin a cukrů (jejichproduktů degradace) v modelech a potravinách (identifikace, kvantifikace, mechanismy reakcí, aroma). 6. Oxidace cukrů (identifikace, kvantifikace, reakční mechanismy).
Title
  • Melanoidins in food and healts (en)
  • Vlyv melanoidinů a jiných produktů Maillardovy reakce na aroma potravin
skos:notation
  • OC 919.10
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • melanoidins, amino acids, reducing sugars, sugar degradation products, Strecker degradation, aroma formation, oxidation (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...okUkonceniPodpory
http://linked.open...okZahajeniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • objasnění optimálních reakčních podmínek vzniku barevných produktů behem Maillardovy reakce s antioxidačními vlastnostmi, nově identifikovány některé sirné aminokyseliny česneku a cibule a objasněny barevné změny při zpracování těchto zelenin (cs)
  • explaining of optimal reaction conditions for emergence of colour product in course of Maillard reaction with antioxidant properties, newly identified some sulphurous aminoacids of onion and garlic and explained colour changes at processing of tese veget (en)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • amino acids
  • Strecker degradation
  • aroma formation
  • reducing sugars
  • sugar degradation products
  • melanoidins
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software