Our study is based on the new microRNA-based methodical approach to identification of new genetic factors with potential to attenuate or enhance cancer-preventive effects of Brassica phytochemicals in the human. Laboratory evaluation of these factors enable formulation of appropriate dietetic recommendations according to consumption of Brassica vegetables and prevention of colorectal cancer in the future. (en)
Naše studie je založena na metodicky zcela novém, na mikroRNA založeném, přístupu k identifikaci nových genetických faktorů s potenciálem snižovat nebo naopak posilovat preventivní účinek fytochemikálií obsažených v zelenině rodu Brassica. Genetické vyšetření těchto faktorů by v budoucnu mohlo sloužit k formulování příslušných dietetických opatření vzhledem ke konzumaci zeleniny rodu Brassica za účelem snížení rizika vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku.
MicroRNAs significance in chemoprotective effects of phytochemicals contained in Brassica vegetables and association of their binding sites polymorphisms with risk of colorectal cancer (en)
Význam mikroRNA v chemoprotektivním účinku fytochemikálií zeleniny rodu Brassica a vliv polymorfizmů jejich vazebných míst na riziko nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku
Autoři studovali vliv exogenních faktorů - isocyanátů a endogenních faktorů - nukleotidových polymorfismů v oblasti miRNA na ochranu před kolorektálním karcinomem. Potvrdili předpoklad, že miRNA mohou být zapojeny do chemoprotekce. (cs)
The authors studies an effect of endogenous (isocyanates) a endogenous (single nucleotide polymorphism in miRNA) factors in protection against colorectal cancer. They confirmed hypothesis, that SNP in miRNA could be related to chemoprotection. (en)