Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Stěžejním účelem předkládaného projektu je podpora udržitelnosti Chráněného zeměpisného označení (CHZO) České pivo (Úřední věstník EU C 016/ 23/01/2008 s. 14-22). Projekt je postaven na pěti vzájemně interagujících dílčích cílech. Centrálním cílem je vypracování souboru analyticko-senzorických metod pro formulaci senzorických vlastností Českého piva v kontextu surovin a technologických operací jeho výroby. Podrobné analyticko-senzorické mapy Českého piva a surovin budou vypracovány aplikací zcela nového metodického přístupu pro komplexní charakterizaci organoleptického charakteru potraviny/nápoje, zvaného senzomika. Druhým cílem je výzkum a hodnocení odrůd sladovnického ječmene a chmele z pohledu senzomických profilů piva a predikce organoleptických vlastností piva na základě odrůdových vlastností a půdně klimatické variability surovin. Třetím cílem je výzkum technologických kmenů pivovarských kvasinek a dalších mikroorganizmů z hlediska tvorby žádoucích i nežádoucích senzoricky aktivních látek. Řešení ve čtvrtém cíli je zaměřeno na výzkum v oblasti ekonomického zefektivnění výroby implementací nových technologií či optimalizací výroby ve stávajících technologických celcích nastavením procesních parametrů v mantinelech daných CHZO České pivo, vše při současném komplexním a kritickém pohledu na senzorický charakter finálního výrobku. Pátým cílem je vypracování receptur nových fermentovaných výrobků specificky cílených na různé skupiny konzumentů. Se změnami životního stylu stoupá zájem o výrobky s novými senzorickými vlastnostmi, roste obliba nízkoalkoholických fermentovaných nápojů i potřeba uspokojit konzumenty s určitými typy onemocnění (diabetes, celiakie). Inovace značek v tomto směru představuje problém pro malé a střední podniky.
- The main purpose of this project is to support the sustainability of the Protected Geographical Indication (PGI) “Czech beer” (Official Journal of the EU C 016 / 23/01/2008 p 14-22). The project is based on five mutually interacting sub-goals. The first, fundamental, objective is to develop a set of analytical and sensory methods for formulating the sensory properties of Czech beer (CB) in the context of raw materials and technological production processes. Advanced analytical and sensory maps of CB and raw materials will be developed by using a completely new methodological approach for the comprehensive characterization of the organoleptic character of the food/beverage, called sensomics, The second objective is the research into the varieties of malting barley and hops in terms of the sensomic profiles of beer, and prediction of organoleptic properties of beer based on the varietal characteristics of soil/climatic variability of raw materials. The third objective is the research of technological strains of brewing yeast and other microorganisms, exploring the production of both desirable and undesirable flavor compounds by these strains. The work aimed at the fourth objective focuses on research in the area of increasing the efficiency of economic production by implementing new technologies or optimizing existing technology in production units by means of setting process parameters within the confines of the PGI CB, while maintaining a comprehensive and critical look at the sensory nature of the final product. The fifth objective is to develop new recipes for fermented products specifically targeted at different consumer groups. Changes in the lifestyle bring about increasing interest in products with new sensory characteristics, growing popularity of low-alcoholic fermented beverages and the need to satisfy consumers with certain diseases (diabetes, celiac disease). Innovation of the brands in this direction is a problem for small and medium-sized businesses. (en)
|
Title
| - Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development (en)
- Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - beer; beverages; mating barley; hops; senzomics (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - beer
- beverages
- hops
- mating barley
|
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |