Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - The ability to stick to surfaces and to engage in a multistep process leading to the formation of a biofilm is almost ubiquitous among bacteria. Therefore, biofilm formation has substantial implications in fields ranging from industrial processes like oil drilling, paper production and food processing, to health-related fields like medicine and dentistry. The cellular mechanisms underlying microbial biofilm formation and behaviour are beginning to be understood and the target for novel specific intervention strategies to control problems caused by biofilm formation in these different fields and in particular for the food-processing environment. Food spoilage and deterioration not only results in huge economic losses, food safety is a major priority in today´s globalizing market with worldwide transportation and consumption of raw, fresh and minimally processed foods. Biofilm formation depends on an interaction between three main components: the bacterial cells, the attachment surface and the surrounding medium. The main aim is to increase the knowledge on colonisation/persistence of bacteria on foods and processing environments to achieve targeted solutions for the control of associated risks in food industry through a multidisciplinary European network. The specific objectives are to explore colonisation patterns, to investigate mechanisms lying behind the bacterial attachment, colonisation, persistence and biofilm formation, to study (en)
- Již z názvu projektu vyplývá, že hlavním cílem je pochopení zákonitostí bakteriální kolonizace a tvorby persistentních kmenů ma potravinách a v prostředí potravinářských výroben. Bakteriální kolonizace je multifaktoriální proces, kde dosud nebyly objasněny jednotlivé paralelní i následné kroky. Rovněž odstraňování biofilmů je podmíněno celou řadou faktorů (biologického i mechanického původu), u kterých nejsou dostupné dostatečné údaje. Cílem projektu je popsat kvalitativně i kvantitativně vztahy probíhající při tvorbě/odbourávání biofilmu.
|
Title
| - Mechanismy přichycování/odlučování, přežívání a tvorby bakteriálních biofilmu na potravinách a technologických zařízeních v potravinářském průmyslu
- Mechanisms of bacterial attachment/detachment, survival and biofilm formation on the surfaces. Stress response vs. resistance development and persistence (en)
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - bacteria; biofilm formation; colonization; stress; detachment; persistence; methods of measurement (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - bacteria
- colonization
- persistence
- stress
- biofilm formation
- detachment
|
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |