About: Response to salinity stress in a tolerant barley Hordeum marinum and a sensitive barley species Hordeum vulgare – role of stress-induced proteins (dehydrins)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of the proposed project will lie in characterisation of a response of a salt-tolerant wild barley Hordeum marinum and a salt-susceptible cultivated barley Hordeum vulgare to a large scale of salinity conditions (0.2 mM NaCl - optimum growth conditions 50, 100, 150, 200, 250, 300 mM NaCl - increased salinity). Several aspects of plant physiological response will be evaluated: the level of leaf hydration status (RWC, WSD), leaf osmotic potential, accumulation of selected low-molecular osmolytes (proline) as well as relative accumulation of high-molecular hydrophilic proteins (dehydrins). Qualitative and quantitative differences in relative accumulation of dehydrin proteins in H. marinum and H. vulgare with respect to their level of salt tolerance and leaf hydration status will be evaluated. (en)
  • V předkládáném projektu by se jednalo o studium fyziologické odezvy na zvýšenou koncentraci solí u vybraných genotypů kulturního ječmene (Hordeum vulgare) a halofytního divokého ječmene H. marinum. Bude studována jednak fyziologická odezva na zasolení, tj. změny hydratace listových pletiv (relativní obsah vody, vodní sytostní deficit), změny osmotického potenciálu listu, akumulace některých nízkomolekulárních osmolytů (prolin), a především akumulace stresem indukovaných proteinů ze skupiny dehydrinů. Cílem bude vzájemné porovnání odpovědi na stres u citlivých tolerantních genotypů (druhů) ječmene, především porovnání spektra indukovaných dehydrinových proteinů a úrovně jejich kvantitativní akumulace. Potenciálním přínosem projektu mohou být poznatky, které dehydrinové proteiny podmiňují toleranci ječmene ke zvýšené koncentraci solí, a jak se akumulace těchto proteinů kvantitativně liší u odolných a citlivých genotypů (druhů). Tyto poznatky by mohly být v budoucnu využity ve šlechtění.
Title
  • Response to salinity stress in a tolerant barley Hordeum marinum and a sensitive barley species Hordeum vulgare – role of stress-induced proteins (dehydrins) (en)
  • Reakce na zasolení u odolného druhu ječmene Hordeum marinum a citlivého druhu ječmene Hordeum vulgare - úloha stresových proteinů
skos:notation
  • LD11069
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • wild seaside barley (Hordeum marinum); cultivated barley (Hordeum vulgare); dehydrins; osmotic adjustement; salinity stress (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • Byla hodnocena odezva Hordeum vulgare a Hordeum marinum na zvýšenou koncentraci soli (100 a 300 mM NaCl). Byla zjištěna zvýšená odolnost vůči 300 mM NaCl a následná regenerace u Hordeum marinum oproti H. vulgare. Byla shrnuta problematika odezvy rostlinného proteomu na zasolení ve formě dvou review a postulován model odezvy proteomu na zasolení se zdůrazněním rozdílů mezi glykofyty a halofyty. (cs)
  • The response of cultivated barley Hordeum vulgare and halophytic barley Hordeum marinum to 100 and 300 mM NaCl treatments and the following regeneration have been studied using several parameters (WSD, OP, Fv/Fm, proline, dehydrins). There has been an enhanced tolerance to high salt stress (300 mM NaCl) and the subsequent recovery observed in H. marinum. (en)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • cultivated barley (Hordeum vulgare)
  • dehydrins
  • osmotic adjustement
  • wild seaside barley (Hordeum marinum)
is http://linked.open...vavai/riv/projekt of
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software