Celiac disease is one of the most common chronic gastrointestinal diseases induced in genetically susceptible individuals by ingestion of gluten. Life-lasting strict gluten free-diet is the only treatment of the celiac patients. Detection of gluten in food is a need for celiac persons. At present the methods available in the international market are not quite accurate, moreover they are very expensive. The aim of our project is to develop enzymatic immunoassay enabling accurate, sensitive and specific detection and quantification of gluten in food products. Analysis of immunologically active gluten components by PEPSCAN (using patients sera and polyclonal and monoclonal antibodies) and by highly sensitive mass+spectrometry method (MALDI-TOF) will precede the preparation of the assay. The second part of the project is aimed at development of new immunoassays allowing to characterize the role of the autoantibodies and new autoantigens (calreticulin) in disease pathogenesis. (en)
Celiakie patří mezi četná chronická onemocnění zažívacího traktu, které se projevuje u geneticky vnímavých jedinců po požívání potravy obsahující lepek. Terapie této závažné choroby spočívá v celoživotním dodržování přísné bezlepkové diety. Naprostou nutností je proto monitorovat obsah lepku v potravinách určených pro bezlepkovou dietu. Metody dostupné na mezinárodním trhu nejsou dostatečně citlivé a navíc jsou finančně náročné a tím těžko dostupné pro české laboratoře. Cílem projektu je vývoj české soupravy, umožňující detekci a kvantifikaci glutenu v potravinách. Analýza imunologicky aktivních složek (peptidů) glutenu pomocí metody PEPSCAN (s využitím sér pacientů a připravených polyklonálních a monoklonálních protilátek) a vysoce citlivé metody hmotnostní spektrometrie (MALDI-TOF) bude nedílnou součástí projektu. Cílem druhé části je vývoj nových diagnostických imunoesejů, umožňujících charakterizaci úlohy autoprotilátek a nových autoantigenů (kalretikulinu) v patogeneze celiakie.
Ve spolupráci s firmou Immunotech byly vyvinuty a na trh uvedeny české soupravy pro detekci protilátek proti gliadinu v sérech pacientů (diagnostické účely) a souprava pro detekci gliadinu v potravinách, určených pro bezlepkovou dietu. (cs)
Czech kits for detection of antigliadin antibodies in sera of patients (diagnostic purpose) and kit for detection of gliadin in food for gluten free diet were developed and introduced to the market (cooperation with company Immunotech). (en)