The research is motivated by the increasing popularity of EVA (Economic Value Added) in corporate finance, by the identification of conflicts between managers and owners and by the need to increase the competitiveness of food-processing sector business in the Czech Republic. The aim of this project is to design a method for EVA decomposition in order to analyze the spectrum of factors influencing the EVA creation within the business from food-processing sector. Further the quality of EVA ratio considering the principal-agent problem will be tested as well as its validity in the relationship to shareholder value creation in the conditions of Czech economy. (en)
Volba tématu navrhovaného výzkumu je motivována nutností hledání cest pro zvyšování konkurenceschopnosti podniků potravinářského průmyslu České republiky, vyostřováním se problému konfliktů mezi manažery a vlastníky a rostoucí popularitou ukazatele EVA (ekonomická přidaná hodnota) v oblasti firemních financí. Cílem tohoto výzkumného záměru je proto navrhnout metodiku pro rozklad ukazatele EVA, která umožní provést analýzu faktorů, jež v podmínkách potravinářského průmyslu ČR ovlivňují hodnotu ukazateleEVA a identifikovat tak konkrétní nástroje finančního managementu zkoumaných podniků. Dále bude prověřena kvalita ukazatele z pohledu řešení konfliktu mezi manažery a vlastníky a ověřena jeho vypovídací schopnost ve vztahu k posilování akcionářské hodnoty v podmínkách českého hospodářství.
The aim of this research project was to specify the possibilities o EVA usage in the conditions of Czech food-processing sector. From a theoretical point of view EVA represents a management tool that leads to the efficient use of assets, leads to efficie (en)
Cílem tohoto výzkumného projektu bylo vymezit možnosti využití ukazatele EVA v podmínkách českého potravinářského průmyslu. Z teoretického hlediska představuje ukazatel EVA nástroj jehož sledování vede k efektivnímu využití aktiv, efektivní volbě kapitál (cs)