Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Food contains numerous strumingens, antithyroid substances, interfering with iodine metabolism. The most important natural goitrogens comprise organic thiocyanates, isothiocyanates (including goitrin) and thiocyanate ions. Precursors of these substances are glucosinolates, thioglucosides, occurring in many vegetables and oilseeds belonging to the Brassicaceae family. Isothiocyanates are extremely reactive substances and they enter many reactions with biologically important compounds bearing thiol, aminoand hydroxyl groups. Their reactivity is related to negative (strumigenicity) as well as beneficial effects (antimicrobial, antimutagenic, anticarcinogenic activity). It is proposed to study reactions of naturally occurring isothiocyanates with importan t food constituents (amino acids and proteins). The aim of this project is a detailed qualitative and quantitative analysis of reaction products and factors influencing their formation, reactivity, stability and secondary reactions. This research would i (en)
- Potrava člověka obsahuje množství strumigenních látek interferujících s metabolismem jódu. Z přirozených složek potravin jsou v souvislosti s hypothyreosou významné organické kyanáty, isothiokyanáty (včetně goitrinu) a kyanátové ionty, jejichž prekurzoryjsou glukosinoláty (thioglukosidy) vyskytující se v zeleninách a olejninách z čeledi rostlin brukvovitých. Isothiokyanáty jsou reaktivní látky vstupující do reakcí s biologicky významnými sloučeninami obsahujícími thiolové skupiny, aminoskupiny a hydrox yskupiny a tato reaktivita souvisí s jejich prokázanými negativními (strumigenita) i pozitivními účinky (antimikrobní, antimutagenní, antikarcinogení aktivita). V projektu se navrhuje studium reakcí přirozeně se vyskytujících isothiokyanátů s významnými složkami potravin (s aminokyselinami a bílkovinami). Cílem navrhovaného projektu je detailní kvalitativní a kvantitativní analýza produktů reakcí a studium fyzikálněchemických faktorů ovlivňujících jejich vznik, reaktivitu a případné následné reakce. Vý
|
Title
| - Isothiocyanates in food, products and reaction mechanism (en)
- Produkty a mechanismy reakcí isothiokyanátů v potravinách
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - Byly identifikovány produkty a sekundární degradační produkty reakcí allylthiokyanátů a indolových glukosinolátů s aminokyselinami, peptidy a sloučeninami síry. Bylo dosaženo řady významných výsledků s přímou aplikací v potravinářství. Část výsledků je p (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |