About: Cryopreservation of plants by vitrification - method avoiding ice crystal formation     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Cryopreservation represents a way how to store the biological material at ultra-low temperature (-196 degrees C). For vegetative propagated plants this storage technique is considered to be suitable. One of the recent cryopreservation methods is the vitrification. The vitrification avoid crystal formation within cells by forming glassy state. Ice crystals are considered to be as a primary cause of freezing injury. The project is focused on a) studying of the vitrification of tissues of twigs and budof dormant fruit trees, which survive in this state of low temperature, b) evoke of vitrification state in soft tissues, (differentiated tissues of potatoes, hop and Allium), in which vitrification does not occurring under natural conditions, by differencryoprotectants and cooling rates, c) intrinsic characteristic of plant organs (state and volume of water, sugars and proteins) in relation to glassy state transition. The influence of external conditions (concentration and composition of cryopreservatio (en)
  • Kryoprezervace představuje způsob uchovávání biologického materiálu při ultranízkých teplotách (-196 stupňů C). Tento způsob dlouhodobého skladování je v mnoha směrech velmi výhodný, zvláště pro vegetativně množené rostliny. Jedním z nových způsobů kryoprezervace je navození vitrifikace. Vitrifikace umožňuje vyhnout se vzniku ledových krystalů v buňkách, které jsou primární příčinou mrazového poškození. Při vitrifikaci se v rostlinách tvoří amorfní led. Projekt je zaměřen na studium: a) vitrifikacepletiv prýtů a pupenů dormantních ovocných dřevin, které v tomto stavu v přírodě přežívají velmi nízké teploty; b) vitrifikace rostlinných pletiv, u kterých se tento jev v přirozených podmínkách nevyskytuje (diferencovaná pletiva bramboru, chmele a Allium) - bude vyvolán pomocí kryoprotektivních látek a různých rychlostí zmrazování; c)vlivu vnitřních podmínek (stav a obsah vody, cukrů a bílkovin) rostlinných orgánů na přechod vody do amorfní formy. Dále bude analyzován vliv vnějších podmínek (konc
Title
  • Cryopreservation of plants by vitrification - method avoiding ice crystal formation (en)
  • Kryoprezervace rostlin vitrifikací - metoda zamezující tvorbě ledových krystalů
skos:notation
  • GA522/98/0861
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • V rámci řešení projektu byly navrženy nové metodické postupy kryopreservace rostlin. Pro jednotlivé plodiny byla metoda vitrifikace upřesněna podle fyziologických charakteristik odolnosti rostlin k dehydrataci a fyzikálních vlastností mrznoucích vzorků. (cs)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
is http://linked.open...vavai/riv/projekt of
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software