About: A study of transfer, stabilization and expression of tritikale 1R.1D 5+10 translocations in relation to prolamin proteins and grain quality     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The objectives of the project are: a) to study the effect of glutenin and gliadin alleles on bread making quality of triticale, b) to solve problems of development of new gene resources of triticale with bread making grain quality. For this purpose, twotranslocation triticale forms, 1R.1D5+10-1, 1R.1D5+10-2 and Presto Valdy, provided by Prof. Lukaszewski (Univ. of California, USA) will be used. The translocation lines carry the Glu D1 (5+10) allele that is a marker of high bread making quality in wheatand differs in length of translocated segment of the chromosome transferred from wheat chromosome 1D. Translocation forms of triticale will be crossed with selected recipient winter varieties. The parental material will be analysed for the presence ofindividual gliadin and glutenin loci influencing bread making quality. Hybridisation of donor translocation triticale lines with recipient varieties will be carried out. In hybrid populations, selection for the presence of the Glu D1 (5+10) allele using (en)
  • Cílem projektu je a) studium vlivu gluteninových a gliadinových alel na technologickou jakost zrna tritikale, b) řešení problematiky získání nových genových zdrojů tritikale s pekařskou kvalitou zrna. K tomuto účelu budou použity 2 donorové translokovanéformy tritikale: 1R.1D5+10-1 a 1R.1D5+10-2 a Presto Valdy, získané od Prof. Lukaszewskeho (Univ. of California, USA) a výnosné recipientní odrůdy z Evropy. Tyto tři donorové translokované formy nesou gluteninovou alelu 1D5+10, která je markerem vysoképekařské jakosti zrna u pšenice a liší se délkou translokovaného úseku chromozomu přeneseného z chromozomu pšenice 1D. Translokované formy tritikale budou kříženy s vybranými ozimými recipientními odrůdami. U použitého rodičovského materiálu budeprovedena analýza přítomnosti jednotlivých gliadinových a gluteninových lokusů, které mají vliv na technologickou jakost zrna. Bude provedena hybridizace donorových translokovaných tritikale s recipientními odrůdami. V hybridních populacích bude prováděn
Title
  • A study of transfer, stabilization and expression of tritikale 1R.1D 5+10 translocations in relation to prolamin proteins and grain quality (en)
  • Studium přenosu, stabilizace a exprese translokací 1R.1D 5+10 u tritikale ve vztahu k prolaminovým bílkovinám a kvalitě zrna
skos:notation
  • GA521/03/0113
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • Neuvedeno. (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...okUkonceniPodpory
http://linked.open...okZahajeniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • Pekařská kvalita tritikale (x Triticosecale Wittmack) je spojována s využitím HMW gluteninových podjednotek Glu-D1 5+10. Tyto podjednotky byly přeneseny z pšeničného chromosomu 1D do chromosomu 1R tritikale. Byly vyhodnoceny dvě skupiny linií tritikale o (cs)
  • Bread-making quality of triticale (x Triticosecale Wittmack) lines is assessed using HMW glutenin subunits Glu-D1 5+10. HMW glutenin subunits Glu-D1 5+10 were transferred from wheat chromosome 1D to triticale chromosome 1R. Two groups of triticale sample (en)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
is http://linked.open...vavai/riv/projekt of
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 39 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software