Abundance mšic na obilovinách závisí na kvalitě hostitelských rostlin, která je ovlivňována jak genetickými faktory, tak vlivy prostředí. Naše dřívější výsledky naznačily, že základním mechanizmem ovlivňujícím abundanci mšic, jsou rozdíly v množství energie přidělované jednotlivým orgánům hostitelské rostliny. Populace mšic reagují obdobně bez ohledu na to, zda kvalita rostlinných orgánů je ovlivňována genotypem nebo stresem prostředí. Tuto hypotézu budeme testovat sledováním změn abundance mšic v porosech odrůd ozimé pšenice a kukuřice vystavených stresu. Přitom budou sledovány biochemické a morfologické koreláty změn relativní velikosti orgánů hostitelské rostliny, které mohou ovlivnit populační dynamiku mšic. Výsledky mohou být použity při výběru odůd vhodných pro určitý druh prostředí a rovněž mohou zpřesnit prognózu maximální abundance mšic v porostech s ohledem na kvalitu rostlin.