Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Microbial „single cell oils“ (SCO contain triacylglycerols (TAG) which are becoming potentially important sources of essential fatty acids (EFA). We shall analyze SCO obtained by cultivating algae, yeasts and bacteria in terms of the positional and optical isomerism, content and spectrum of double bonds, and hence chemical and nutritional properties. The analysis will include LC-MS/APCI (liquid chromatography-mass spectrometry/chemical ionization at atmospheric pressure) and LC-MS/ESI (electrospray ionization) with positive or negative ionization. This should results in (a) finding SCO potentially useful as EFA sources, and (b) finding SCO containing unusual fatty acids, especially nutritionally important unsaturated acids with 16 carbon atoms, both natural and prepared by a precursor-direct biosynthesis. Extremophilic microorganisms producing these PUFAs, which can serve as especially promising sources of these fatty acids, can thus become a valuable source of dietary EFA. (en)
- Mikrobiální %22single cell oils%22 (SCO) obsahují triacylglyceroly (TAG), jež se stávají potenciálně důležitým zdrojem esenciálních mastných kyselin (EFA). Budeme analyzovat SCO získané kultivací řas, kvasinek i bakterií, pokud jde o obsah a spektrum TAG, jež se liší délkou acylu, polohovou a optickou izomerií, a počtem a polohou dvojných vazeb, a tedy chemickými a nutričními vlastnostmi. Analýza bude zahrnovat LC-MS/APCI (kapalinová chromatografie-hmotnostní spektrometrie/chemická ionizace za atmosférického tlaku) a LC-MS/ESI (ionizace elektrosprejem) s kladnou nebo zápornou ionizací. Výsledkem by mělo býti (a) nalezení SCO potenciálně využitelných jako zdroje EFA, a (b) identifikace SCO obsahujících neobvyklé mastné kyseliny, především nenasycené s 16 atomy uhlíku, a to jak přírodní, tak i připravené pomocí prekurzorem řízené biosyntézy. Extremofilní mikroorganismy, které tyto PUFA tvoří a mohou být použity jako slibné zdroje těchto mastných kyselin, se tudíž mohou stát cenným zdrojem nutričně důležitých EFA.
|
Title
| - Mikroorganizmy jako zdroje esenciálních mastných kyselin se zaměřením na extremofilní kmeny
- Microorganisms as a source of essential fatty acids with focus on extremophile strains (en)
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - Essential fatty acids (EFA); dietary supplements; single cell oils; analysis of triacylglycerols; extremophilic microorganisms as EFA producers; optimization of cultivation conditions (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - analysis of triacylglycerols
- dietary supplements
- extremophilic microorganisms as EFA producers
- single cell oils
- Essential fatty acids (EFA)
|
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |