To terminate decreasing beet areas and sugar production in the Czech Republic there arises an important task to use a part of produced sugar for different manufactures. A special importance of this aim will appear in case of the Czech Republic joining the European Union. We consider to build up a station for fructose sirup and sorbitol production from beet sugar after inversion of sucrose to glucose and fructose and consequent glucose hydrogenation. Both products are diabetic sweeteners and this production replaces their import into the Czech Republic. (en)
K zastavení poklesu osevních ploch a výroby cukru v České republice vyvstává jako důležitý úkol využít část vyrobeného cukru (sacharosy) k netradičním průmyslovým účelům. Zvláštní důležitost tohoto úkolu se projeví při zařazení České republiky do Evropské unie. Předpokládá se výstavba stanice, která bude vyrábět fruktózový sirup a sorbitol z řepného cukru po inverzi sacharózy a následné hydrogenaci glukózy. Oba produkty jsou diabetická sladidla a výroba nahradí jejich dovoz do České republiky.
Byly ověřeny dva způsoby výroby sorbitolu - chemický a biochemický. Pro biochemický způsob byly stanoveny hlavní technologické podmínky výroby a výrobní postup. Další vývoj technologie bude financován z prostředků VUC. (cs)