About: Glycoalkaloids content (alfa-chaconine and alfa-solanine) in potato tubers and in the most widely distributed potato tuber products.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of the project is to check the content of two the most important GA (alfa-chaconine and alfa-solanine) in recent permitted assortment of potato varieties, to find out GA content increasing after mechanical tuber damage of this assortment, and also to find out the influence of light on GA content increasing. To measure GA contents in raw tubers without modification, after peeling, cooked with skin, without skin and in the most widely distributed products (chips, French fries, flakes). To find outthese two GA contents in the most important parents taken up to the crossing and to find out GA contents in their progenies. From the world assortment, to check GA contents of varieties resistant to Colorado potato beetle, to use them as the parent part ners and to find out GA contents also in the progeny. For GA quantification the most useful method - HPLC - will be utilised. In our work we will continue on the solution of problems concerning the modification of GA content by agrochemical procedure (en)
  • Cílem projektu je prověřit stávající povolený sortiment odrůd bramborů na obsah dvou nejvýznamnějších GA (alfa-chaconinu a alfa-solaninu), zjistit zvýšení obsahu GA po mechanickém poranění hlíz v tomto sortimentu, jakož i účinek světla na zvýšení obsahu GA. Obsahy GA změřit v syrových hlízách bez úpravy, po oloupání, vařených ve slupce, bez slupky a v nejrozšířenějších výrobcích (lupínkách, hranolkách, vločkách). Zjistit obsahy těchto dvou GA u vybraných rodičů braných do křížení a obsahy GA u jejich potomstva. Ze světového sortimentu prověřit obsahy GA u odrůd odolávajících požeru mandelinky bramborové, použít je jako rodičovské partnery a zjistit obsahy GA rovněž v potomstvu. Pro zjištění GA bude využita v současné době nejpoužívanější metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Postupováno bude podle upravené metody Kobayashiho et al., (1989) s přihlédnutím ke zkušenostem Kvasničky et al. (1994). V projektu bude navázáno na řešení současné problematiky, týkající se ovlivnění obsahu G
Title
  • Glycoalkaloids content (alfa-chaconine and alfa-solanine) in potato tubers and in the most widely distributed potato tuber products. (en)
  • Obsah glykoalkaloidů (alfa-chaconinu a alfa-solaninu) v hlízách bramboru (Solanum tuberosum L.) a v nejrozšířenějších výrobcích z nich
skos:notation
  • EP0960006563
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • Projekt uvádí údaje o obsahu a zastoupení toxických glykoalkaloidů v bramborách a sleduje vliv kulinárních úprav, mechanického poškození a zpracovatelských technologií s využitím ve šlechtění, skladování a zpracování brambor. (cs)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
is http://linked.open...vavai/riv/projekt of
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software