Methods of prediction of carcass value in pigs will be worked out. Emphasize will be on effective production of meat with reduced fat content. For estimation of lean tissue percentage in pig carcasses will be innovated corresponding regression equations used in apparative classification and in other methods of estimation. Influences effecting lean tissue production and other carcass value traits will be quantified. Also in vivo estimation of carcass value will be observed in relation to auxiliary valueschecked both on the whole carcass body and on individual parts and tissues. Operationally-technological evaluation of carcass value will be supplied with detailed bioeconomical study.The results will serve for determination of new selection criteria. On the basis of the results a precision will be given to classification of slaughter pigs according to EUROP-systems. (en)
Budou navrženy metody predikce jatečné hodnoty prasat s důrazem na efektivní produkci masa se sníženým podílem tuku. Pro odhad podílu svaloviny v jatečně opracovaném těle prasat budou inovovány stávající, resp. odvozeny nové regresní rovnice užívané při aparativní klasifikaci a při jiných postupech odhadu. Budou kvantifikovány vlivy působící na produkci svaloviny a další ukazatele jatečné hodnoty. Odhad jatečné hodnoty na živých zvířatech bude posuzován ve vztahu k pomocným údajům měřeným na jatečném těle a zjištěným při jeho dělení na příslušné části a tkáně. Provozně technologické parametry výkrmnosti a jatečné hodnoty se vyhodnotí bioekonomickým modelem a ziskovými funkcemi. Výsledky budou využity při stanovení nových selekčních kritérií u znaků jatečné hodnoty a budou podkladem pro zpřesnění klasifikace prasat při šlechtění i zpeněžování na bázi EUROP-systému.