Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Development of processing of selected fruit and vegetable products by high pressure treatment that leads to their allergenicity removal. (en)
- Předmětem výzkumu v projektu bude ověření možnosti inaktivovat alergeny ve vybraných potravinách pomocí nové technologie pasterace potravin za studena jejich stlačením na tlaky řádu tisíců barů. Projekt vychází z výsledků získaných na základě mezinárodníspolupráce mezi VÚ potravinářským Praha a Technickou Universitou Mnichov. Slibné výsledky našich německých kolegů ukazují, že lze touto technologií odstranit alergenní působení ovocných šťáv, ale i zeleninových šťáv například šťávy z celeru, který je naseznamu závažných alergenů Evropské Unie. Tato potravina vyžaduje značení na obalu potravin při nebezpečí přítomnosti i stopových množství, neboť je schopna u vnímavých jedinců vyvolat analfylaktický šok. V projektu se budeme zabývat jablky, mrkví a celerem zpravidla ve formě šťáv nebo ve formě kusové a současně alergeny v těchto produktech obsažených. Jedna část projektu se bude zabývat i hypoalergizací extraktem pylu břízy.
|
Title
| - Inactivation alergens in foods by the high pressure treatment (en)
- Inaktivace alergenů v potravinách pomocí vysokotlaké pasterace
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - ovoce, zelenina, alergenicita, ošetření vysokým tlakem (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - The research plan solved the important issue the influence of high-pressure treatment (HPT) on the structure and allergenicity of the recombinant main apple allergen, rMal d1, on apple juice and homogenates prepared from the Golden Delicious variety. The results are entirely original knowledge, which were published in the international scientific journals and they were as well patented. (en)
- Projekt řešil významnou problematiku vlivu vysokotlakové pasterace na alergenicitu hlavních alergenů jablek, mrkve a celeru a probíhal v souladu se zadáním. Výsledkem jsou i zcela původní poznatky, které byly publikovány v mezinárodních vědeckých časopisech a patentovány.Hypotéza o možnosti dealargenizace vybraných ovocných a zeleninových šťáv pomocí technologie HPT se nenaplnila. (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - alergenicita
- zelenina
- ovoce
|
is http://linked.open...vavai/riv/projekt
of | |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |