The main objective of the project is the creation of functional foods with a positive effect on human health. Furthermore, to reveal the influence of genetic variants of candidate genes for milk fat content, fatty acids in milk of small ruminants and to find genetic variants with potentially the best effect on milk composition particularly with regard to nutrient content of positive fat acids (FA). Other interests of the project will also: -verify the suitability of feed supplements on the basis of freshwater algae on the milk of small ruminants for the purpose of functional foods -evaluate the impact of freshwater algae on selected nutritional and sensory value of milk, especially the omega-3 and omega-6 fatty acids - Design of appropriate techniques to improve the dietary properties of dairy products from goat's and sheep's milk and thereby improve the application of market -selected parameters to analyze the breeding environment that may have a potential influence on the quantitative and qualitative indicators of production of small ruminants. (en)
Hlavním cílem projektu je tvorba funkční potraviny s pozitivním efektem na lidské zdraví. Dále pak odhalit vliv genetických variant kandidátních genů na obsah mléčného tuku; zastoupení mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců a nalézt genetické varianty s potenciálně nejlepším efektem na složení mléka zejména s ohledem na obsah nutričně pozitivních MK. Dalšími zájmy projektu bude také: -ověřit vhodnost krmných doplňků na bázi sladkovodních řas na kvalitu mléka malých přežvýkavců za účelem tvorby funkční potraviny -vyhodnotit vliv sladkovodních řas na vybrané nutriční a senzorické hodnoty mléka, zejména na obsah omega-3 a omega-6 masných kyselin - navržení vhodných technologických postupů ke zlepšení dietetických vlastností mléčných produktů z kozího a ovčího mléka a tím zlepšení jejich uplatnění na trhu -analyzovat vybrané parametry chovného prostředí, které mohou mít potenciální vliv na kvantitativní a kvalitativní ukazatele produkce malých přežvýkavců. (cs)