The aims of project is increase the production potential of agricultural crops and livestock, to introduce new methods, processes and systems to increase the competitiveness of Czech agriculture, not least, to introduce management systems to limit the negative impact of climate change. The aims will be achieved by improving the quality of health and safety of forage through the use of diference speaces of perennial legumes and grasses and timely capture of canning feed containing biogenic amines. Hypothesis: Early detection of conserved feed contaminated with biogenic amines and clostridia will reduce economic losses to farm and contribute to the profitability of primary agricultural production. (en)
Cílem projektu je zvýšení produkčního potenciálu zemědělských plodin a hospodářských zvířat, zavést nové metody, technologické postupy a systémy pro zvýšení konkurenceschopnosti českého zemědělství, v neposlední řadě je cílem zavádět systémy hospodaření vedoucí k omezení negativního dopadu klimatických změn. Cíle bude dosaženo zvýšením kvality a zdravotní bezpečnosti objemných krmiv prostřednictvím využítí různých druhů víceletých pícnin, dodržením požadovaných technoogických zásad silážování a zejména včasným záchytem konzervovaných krmiv obsahujících biogenní aminy. Hypotéza: Včasný záchyt konzervovaných krmiv kontaminovaných klostridiemi a biogenními aminy sníží ekonomické ztráty zemědělského podniku a přispěje k rentabilitě zemědělské prvovýroby. (cs)