1. To determine optimal amount of phytase supplement of hens feed mixtures with different contents of total and available phosphorus. To reduce cost of inorganic phosphorus and phytase. To find out relationships between phosphorus, phytase and calcium in diets in relation to performance and safety of egg production. To determine whether microbial phytase changes environment of the digestive tract. 2. To replace synthetic kantaxanthin (EFSA count its on the potentially hazardous substances for humans) by natural sources of carotenoids. 3. To find out microbial contamination of eggs from different housing systems. (en)
1. Stanovit optimální množství přídavku fytáz do krmných směsí pro slepice s různým obsahem celkového a fytátového fosforu. Tím snížit náklady na anorganický fosfor i fytázy. Najít vztahy mezi fosforem, fytázou a vápníkem podávaných v krmné směsi v souvislosti s užitkovostí a bezpečností produkce konzumních vajec. Zjistit zda fytáza mění mikrobiální prostředí trávicího traktu. 2. Nahradit syntetický kantaxanthin (EFSA řadí k potenciálně nebezpečným látkám pro člověka) přirozenými zdroji karotenoidů. 3. Zjistit mikrobiální kontaminaci vajec z různých systémů ustájení a penetraci mikroorganismů do vejce. (cs)