To improve methodology of evaluation of resistance level to bacteria Erwinia amylovora using biotechnological methods. To screen pome fruit varieties resistance to bacteria Erwinia amylovora in vivo and in vitro. To use newly found results for improvement of knowledge concerning interaction between pome fruit varieties and bacteria Erwinia amylovora. To verify obtained results in the form of pilot plantation at user (member of research team). Resistant pome fruit varieties will be recommended for growers of pome fruit and nurserymen. (en)
Zefektivnit metodiku hodnocení stupně rezistence proti bakteriální spále růžovitých využitím biotechnologických metod. Otestovat odrůdy jabloně a hrušně na rezistenci vůči bakterii Erwinia amylovora in vitro a in vivo. Nově získané poznatky využít pro další výzkum interakcí odrůd jádrovin a bakterie Erwinia amylovora. Dosažené výsledky ověřit ve formě poloprovozní výsadby u uživatele-člena řešitelského týmu. Bakteriální spále růžovitých odolné odrůdy budou doporučeny pěstitelům jádrovin a školkařům. (cs)
Využití biotechnologických metod pro zefektivnění testování rezistence jádrovin vůči patogenu bakteriální spály růžovitých (bakterie Erwinia amylovora) (cs)
The utilization of biotechnological methods for more effective testing of pome fruit resistance to fire blight (bacterium Erwinia amylovora) (en)