Cílem řešení je návrh technologických postupů na využití syrovátky pro výrobu produktů, především nápojů, obsahujících laktulosu.Jejich podstatou je třístupňové zpracování syrovátky,kdy nejprve bude provedeno obohacení syrovátky laktulosou, a to isomerací v ní přítomné laktosy.Dále bude získaný produkt podroben fermentací a nakonec provedena jeho finalisace dle druhu požadovaného výrobku. Navržené postupy budou prakticky bezodpadové respektující aspekt ochrany životního prostředí, energeticky a ekonomicky málo náročné, použitelné v podnicích vyrábějících sýry a tvarohy. Všechny výrobky jsou též funkčními potravinami, neboť obsahují laktulosu s prebiotickými účinky pro positivní ovlivnění růstu bifidogenních bakterií v zažívacím traktu. (cs)
Object of the project is a proposal of whey utilization technology for production of foods containing lactulose, first of all beverages. The base of this technology is the three stage treatment; the whey is first enriched with lactulose using isomeration of lactose present in whey. The next step is fermentation and after that the product is finalized according to the required charakteristic of the end product.These technologies are practically wastless with regard on the enviromental protection and lowenergy and economy claims. They are suitable for dairies with cheese and curd production. All new products have character of functional foods. They contain lactulose with praebiotic effect of the positive influence on the bifidobacteria grows in digestive tract. (en)