Cílem projektu je nalézt kmeny probiotických kultur z rodů Bifidobacterium a Lactobacillus využitelné pro rozšíření sortimentu funkčních potravin a navrhnout technologie výroby mléčných výrobků obsahujících klinicky efektivní počty probiotik na konci záruční doby. V první fázi bude testována odolnost jednotlivých kmenů vůči nízkému pH a přítomnosti žlučových solí. Kmeny splňující kritéria odolnosti budou blíže charakterizovány z hlediska fermentace sacharidů a oligosacharidů, produkce antimikrobiálních látek a kolonizačních schopností. Stanovení profilu celulárních mastných kyselin a ribotypizace budou použity pro charakterizaci jednotlivých kmenů a potvrzení identity v případě izolace kmenů z komplexních ekosystémů(zrající sýry). Zároveň budou hledána vhodná média pro stanovení obsahu probiotických kmenů v různých typech sýrů a tvarohových pomazánek. V druhé fázi budou vybrané kmeny testovány v různých typech sýrů a tvarohových pomazánek s cílem dosáhnout klinicky efektivních počtů probiotik a (cs)
The aim of this project is to find probiotic strains produced by genus Bifidobacterium and Lactobacillus to expand assortment of functional foods and to propose manufacture technology of dairy products containing clinical effective probiotics number at the end of guarantee. The first step will be test of individual strains resistance at low pH and in the presence of bile salts. The strains satisfying resistance criteria will be characterized from the point of view of saccharides and oligosaccharides fermentation as well as antimicrobial substances production and colonization ability. The determination of the cellular fatty acids profile and ribotyping will be used to characterize individual strains and confirmation of identity in the case of isolationthe strains from complex ecosystems (ripening cheeses). We shall also probe suitable media for the determination of probiotic strains content in different varieties of cheeses and quark spreads at the same time. At the second phase will be selected str (en)