Během řešení tohoto výzkumného projektu budou ověřeny a vyhodnoceny vhodné postupy bezvirového novošlechtění a udržovacího šlechtění bramboru, vedoucí k produkci základních stupňů sadby s vyhovujícími parametry výskytu virů, včetně dosud zcela tolerovaného viru S. Pozornost bude zaměřena zejména na charakterizaci vnímavosti genotypů bramboru k viru S, na inovaci postupů vedení a hodnocení materiálů novošlechtění, na efektivní metody uchování bezvirového stavu výchozích šlechtitelských materiálů a naoptimalizaci postupů vedení základních šlechtitelských materiálů. Projekt je řešen ve spolupráci se čtyřmi šlechtitelskými společnostmi, které pozitivní výsledky řešení bezprostředně využijí pro bezvirové šlechtění odrůd bramboru u nás. (cs)
In the course of the work on this resarch project the suitable methods of virus-free breeding (breeding of new potato varieties as well as of maintenance breeding) directed to production of basic seed-potato with acceptable level of virus infestation, incorporating still tolerated potato virus S (PVS), will be evaluated. The attention will be paid to characterisation of susceptibility of potato genotypes to PVS, to inovation of procedures of maintenance and evaluation of new breeding lines, to effectivemethods of preservation of virus-free pre-basic materials and to optimisation of procedures for keeping of healthy basic materials. Four breeding stations cooperating on this research project can immediately utilise the favourable results in virus-freebreeding of potato in Czech republic. (en)