The Czech Republic belongs among countries with high incidence of alimentary salmonelloses, and in the recent years a significant increase of campylobacterioses has been recorded. Salmonella typhimurium DT104 strains multiresistant to antibiotics (ACSSuT) and Campylobacter resistant to fluoroquinolons pose high health risks for human population. Finishing pigs are essential suspect reservoirs of the new epidemic strains of Salmonella and Campylobacter. Objective of the project is: 1. Determination ofSalmonella and Campylobacter prevalence in slaughtered pigs using a pilot study 2. Characterization of biological characters of the isolated strains and determination of their resistance level to antibiotics 3. Comprehension of Salmonella and Campylobacter spreading in production chain of pork by epidemiological markers, thus contributing to human health. (en)
Ochrana produkce vepřového masa před salmonelami a kampylobaktery Česká republika patří mezi země s přetrvávající vysokou incidencí alimentárních salmonelóz; v poslední době dochází k prudkému nárůstu kampylobakterióz. Velmi nebezpečné pro humánní populaci jsou kmeny Salmonella typhimurium DT104 multirezistentní k antibiotikům (ACSSuT) a kampylobaktery rezistentní ke fluoroquinolonům. Chovy prasat ve výkrmu jsou významným suspektním rezervoárem těchto nových epidemických kmenů salmonel a kampylobakterů. Cílem projektu je: 1. Stanovit v pilotní studii prevalenci salmonel a kampylobakterů u porážených prasat na jatkách 2. Charakterizovat biologické vlastnosti izolovaných kmenů a zjistit jejich stav rezistence k antibiotikům 3. Pomocí epidemiologických markerů objasnit šíření salmonel a kampylobakterů v produkčním řetězci vepřového masa a tím přispět k veřejnému zdraví. (cs)