Ozdravení chmele od virových chorob je významným faktorem uplatnění výkonnostních parametrů povolených odrůd. Tradiční hospodářský typ jemně aromatického chmele je standardem pivovarnické kvality světové produkce plodiny, ale současně je i masově zamořen viry. Ozdravení navozuje možné změny technologické i pěstitelské. Cílem projektu je zachování jednotnosti geneticky podmíněných hospodářských vlastností pěstovaných odrůd. Výstupem je inovace množitelského cyklu získáním a využitím rozmnožovacího materiálu, který při zvýšené výkonnosti zachovává genetickou identitu s materiálem výchozím. (cs)
Recovery of hops plants from virus diseases is an important factor within hop cultivation in ČR. Traditional fine aroma hops are still the standard of brewing quality of crop but on the other hand they are severely infected by viruses. Recovering processbrings also some technological and growing changes. Keeping the uniformity of conditioned characteristics of cultivated hop varieties is objection of the project. Innovation of multiplying cycle with utilization of multiple material should be carriedout. Identity of the obtained material with original one must be preserved. (en)