Tento projekt je zaměřen na výzkum kryoprezervace u širší kolekce ovocných plodin. Budou zkoumány zejména techniky enkapsulace a vitrfikace, kde jako výchozí materiál slouží in vitro kultury. Na základě výsledků těchto pokusů bude založena kryobanka s dlouhodobě uchovávaným materiálem většího počtu genotypů. S cílem zvýšení mrazuodolnosti budou in vitro rostliny předkultivovány na vyšších koncentracích sacharózy s následnou enkapsulací v alginátovém gelu. Tato metoda poskytuje větší výhody ve srovnání s tradičními technikami kryoprezervace a vitrifikace zjednodušuje manipulaci s explantáty. Budou také zkoumány regenerační postupy a genetická stabilita. Tento projekt by měl zejména sloužit k dlouhodobému udržování genetických zdrojů v kontrolovaných a bezpečných podmínkách. (cs)
This project is aimed at developing a reliable procedure for cryopreservation of fruit crop germplasm using in vitro cultures and encapsulation-vitrification technique. The procedure developed in this study will be used for establishment and long-term storage of the large number of genotypes in the cryobank. In order to increase frost resistance, in vitro plants will be treated by the preculturing on the elevating levels of sucrose combined with encapsulation in alginate beads. This method displays several advantages over conventional cryopreservation and vitrification technique simplifies explant handling. Recovery process, regeneration and genetic stability will be also investigated. This project should serve to long-term preservation of genetic resources under controlled and stable condition. (en)