About: The Pea Breeding (Pisum sativum L.) on High Amylose Content for Industrial Utilisation     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • "V důsledku nadvýroby potravin ve vyspělých zemích jsou hledány alternativní možnosti využití rostlinných produktů pro nepotravinářské účely. Jednou z těchto alternativ je i nepotravinářské využití škrobu. Až dosud se získával škrob převážně z kukuřice, brambor a pšenice. V zemích EC, kde probíhá intenzivní výzkum zaměřený na identifikaci a využití nejvhodnějších zdrojů, se jeví velmi perspektivní plodinou právě hrách, jehož škrob je pro své velmi zajímavé vlastnosti do jisté míry jedinečný ve srovnání se standardně používanými škroby. V ČR byla problematika hrachu s vysokým podílem amylosy ve škrobu (tzv. amylosních hrachů) řešena v rámci výzkumného projektu NAZV č. IE 0950975077 byla ve společnosti AGRITEC Šumperk. V průběhu tříletého řešení projektu byla ve spolupráci JIC Norwich (UK), upravena, osvojena a publikována ""Metodika stanovení obsahu škrobu a amylosy u hrachu"". Výsledkem screeningu bylo 209 položek polních hrachů a 184 položek dřeňových hrachů, které byly využity pro výběr rodičovskýc" (cs)
  • "The overproduction of food in developed countries is a reason for searching of alternative possibilities of use of plants products for non-food purposes. One of these alternatives is non-food utilisation of starch. Up to day the starch was usually obtained from corn, potatoes and wheat. In countries where intensive research orientated on identification and utilisation of proper starch sources is carried out, the pea seems to be very perspective crop in this relation. The pea starch - due its very interesting characters - is to the certain extent unique in comparison to usually used starches. The pea breeding programme on high starch and amylose content was the main focus of the NAZV research project no.: IE 0950975077 solved in AGRITEC Sumperk Ltd. ""Analytic methods on evaluation starch and amylose content in pea"" was accurate, reliable in co-operation with JIC Norwich (UK). This method was used for calibration of Inframatic 8100 (Perten Instruments, Sweden) The screening of 209 smooth seeded pea an" (en)
Title
  • The Pea Breeding (Pisum sativum L.) on High Amylose Content for Industrial Utilisation (en)
  • Šlechtění hrachu (Pisum sativum L.) na vysoký obsah amylosy pro průmyslové využití (cs)
http://linked.open...avai/druh-souteze
http://linked.open...domain/vavai/faze
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
http://linked.open...i/hlavni-ucastnik
http://linked.open...vavai/id-aktivity
http://linked.open.../vavai/id-souteze
http://linked.open...n/vavai/kategorie
http://linked.open...vai/klicova-slova
  • Breeding (en)
http://linked.open...nujicich-prijemcu
http://linked.open...avai/poskytovatel
http://linked.open...ai/statni-podpora
http://linked.open...vavai/typProjektu
http://linked.open...ai/uznane-naklady
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
http://linked.open...ku-zverejnovanych
is http://linked.open...ain/vavai/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software