Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Změnou v hladině a složení sacharidů (cukry,škrob) v různých orgánech rostliny lze výrazně ovlivnit nejen její růst a vývoj, ale také hospodářské vlastnosti, v případě bramboru pak zejména výnos a kvalitu hlíz. S hladinou energetických substrátů souvisí též aktuální odolnost k patogenům a stresům. U transgenních rostlin, obsahujících cizorodé (rostlinné, bakteriální) geny kódující příslušné enzymy pod různými promotory, budou prováděny biochemické, molekulárně biologické, fyziologické a morfologické analýzy. Fyziologické a morfologické vlastnosti regenerantů budou hodnoceny jednak v kultuře in vitro, jednak u rostlin dlouhodobě pěstovaných v polních podmínkách. Pozornost bude mj. věnována procesu tuberizace in vitro, in vivo a vzájemným vztahům mezi růstovými regulátory a cukerným metabolismem při regulaci tohoto procesu. Bude posuzována kvalita hlíz mj. z hlediska jejich odolnosti k chladovému sládnutí a k hnědnutí pletiv při tepelném zpracování. Úvodem bude studována biologie transforma (cs)
- The complex physiological role of key enzymes of potato carbohydrate metabolism will be studied by means of molecular/cell biology techniques.In particular the processes of tuber initiation (in vitro and in vivo), their further development, quality and storage ability will be investigated. Project is based on the construction and complex physiological characterization of transgenic plants with introduced genes coding for enzymes active either in metabolism or source/sink transport of carbohydrates, under various (including tissue specific) promotors. At first, bacterial gene for 6-phosphofructokinase (PFK) is not inactivated by lower temperature will be used. As the result lowered level of soluble sugar after cold treatment (decreased cold sweetening) could be achieved. Possible pleiotropic effect of the transformation on complex plant phenotype, including tuberization, will be studied. The interaction of the introduced gene with various host genotypes will be characterized. Later on, the role of o (en)
|
Title
| - Transformation of potato (Solanum tuberosum L.) by genes of saccharide metabolism and its effect on tuberization and growth characteristics. (en)
- Vliv transformace bramboru geny metabolismu sacharidů na fysiologické a hospodářské charakteristiky rostlin a proces tuberizace (cs)
|
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...i/hlavni-ucastnik
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |