Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - This project is focused on the use the qualities of currently registrated varieties as well as new non-shattering varieties of caraway with high content of essential oil containing more than 50% of carvone. The screeening of the spectrum of harmful agents as well as the evaluation of their economical harmfullness will help to stabilize the production of studied crop. Another goal of the project is evaluation of differences of caraway genotype sensitivity to diseases and herbicides applied in the field conditions and laboratory inoculation tests. The next aim is to find the existence of genetic resources for breeding use and to develop the methods of chemical and biological protection against deseases and weeds in different application terms including measurements of efficiency of seed treatment against deseases transferred by seeds. (en)
- Cílem řešení je využití vlastností současných povolených a nových odrůd kmínu, které se vyznačují neopadavostí a vysokým obsahem silice s podílem více jak 50% karvonu. Stabilita odrůdových znaků, především jakost a výnos semene a silic, jsou ohrožovány a limitovány řadou škodlivých činitelů (chorob, škůdců, plevelů) a nesprávných agronomických zásahů, které mohou způsobit výnosové ztráty spojené s poklesem kvality sklízeného produktu. Ke stabilizaci produkce z hlediska pěstitelských postupů přispěje zjištění spektra škodlivých činitelů a jejich ekonomické škodlivosti. Předmětem řešení je také posouzení rozdílů v odrůdové citlivosti genotypů kmínu k chorobám a herbicidům v polních, maloparcelních a inokulačních pokusech a testech. U semen z pokusů budeposuzován zdravotní stav, výnos, obsah a složení kmínové silice, HTS a biologická hodnota semene. Cílem je výběr a posouzení genetických zdrojů pro šlechtitelské využití a vypracování metod chemické a biologické ochrany proti chorobám a plevelům v různý (cs)
|
Title
| - The study of biodiversity of caraway (Crum carvi L.) and its utilization in plant production (en)
- Studium biodiverzity kmínu kořenného (Carum carvi L.) a jeho využití v integrované rostlinné produkci. (cs)
|
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...i/hlavni-ucastnik
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |