Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem projektu je prověřit stávající povolený sortiment odrůd bramborů na obsah dvou nejvýznamnějších GA (alfa-chaconinu a alfa-solaninu), zjistit zvýšení obsahu GA po mechanickém poranění hlíz v tomto sortimentu, jakož i účinek světla na zvýšení obsahu GA. Obsahy GA změřit v syrových hlízách bez úpravy, po oloupání, vařených ve slupce, bez slupky a v nejrozšířenějších výrobcích (lupínkách, hranolkách, vločkách). Zjistit obsahy těchto dvou GA u vybraných rodičů braných do křížení a obsahy GA u jejich potomstva. Ze světového sortimentu prověřit obsahy GA u odrůd odolávajících požeru mandelinky bramborové, použít je jako rodičovské partnery a zjistit obsahy GA rovněž v potomstvu. Pro zjištění GA bude využita v současné době nejpoužívanější metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Postupováno bude podle upravené metody Kobayashiho et al., (1989) s přihlédnutím ke zkušenostem Kvasničky et al. (1994). V projektu bude navázáno na řešení současné problematiky, týkající se ovlivnění obsahu G (cs)
- The aim of the project is to check the content of two the most important GA (alfa-chaconine and alfa-solanine) in recent permitted assortment of potato varieties, to find out GA content increasing after mechanical tuber damage of this assortment, and also to find out the influence of light on GA content increasing. To measure GA contents in raw tubers without modification, after peeling, cooked with skin, without skin and in the most widely distributed products (chips, French fries, flakes). To find outthese two GA contents in the most important parents taken up to the crossing and to find out GA contents in their progenies. From the world assortment, to check GA contents of varieties resistant to Colorado potato beetle, to use them as the parent part ners and to find out GA contents also in the progeny. For GA quantification the most useful method - HPLC - will be utilised. In our work we will continue on the solution of problems concerning the modification of GA content by agrochemical procedure (en)
|
Title
| - Obsah glykoalkaloidů (alfa-chaconinu a alfa-solaninu) v hlízách bramboru (Solanum tuberosum L.) a v nejrozšířenějších výrobcích z nich (cs)
- Glycoalkaloids content (alfa-chaconine and alfa-solanine) in potato tubers and in the most widely distributed potato tuber products. (en)
|
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...i/hlavni-ucastnik
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |