Currently, the most of groups of food pollutants are determined by different analytical method, typically very laborious and time-consuming. Within this project, several quick and effective sample preparation procedures followed by either GC-TOFMS (GC-MS/MS) or LC-TOFMS (LC-MS/MS) for simultaneous determination of various groups of chemicals in food and feed will be developed and validated for (i) polyaromatic hydrocarbons and organohalogen pollutans, (ii) pesticide residues and mycotoxins, (iii) pesticides residues and polycyclic aromatic hydrocarbons. These new analytical procedure will be provided to official control laboratories in both Czech Republic and USA and simultaneously also to the AOAC International for the validation and standardization. (en)
Kvalita potravin je jedním z významných faktorů ovlivňujících zdravotní stav populace. Za určitých okolností mohou potraviny obsahovat toxické či antinutriční sloučeniny. Pro jejich sledování v celém řetězci agrární ekosystém - zpracování a potažmo pro přijímání opatření vedoucích k jejich minimalizaci / eliminaci je nutné disponovat vhodnými analytickými postupy. Hlavním cílem tohoto projektu bude vyvinout a validovat rychlé a efektivní multidetekční analytické postupy, které umožní laboratořím včetně orgánů úřední kontroly rychlejší a efektivnější kontrolu potravin, potravinových surovin a krmiv. V rámci řešení se budeme snažit reagovat i na potenciální krizové situace, jakými v minulosti byly například problémy s melaminem v Číně nebo v současnosti kontaminace ryb a mořských plodů polycyklickými aromatickými uhlovodíky v Mexickém zálivu v důsledku úniku ropy. (cs)