Hlavním výzkumným cílem projektu je charakterizace nízkomolekulárních sloučenin šafránu pomocí metabolomického fingerprintingu a profilovaní s využitím různých technik hmotnostní spektrometrie. Získané informace o fingerprintech a profilech látek obsažených v šafránu by měly sloužit k jeho autentizaci. Dalším cílem nezbytným pro dosažení hlavního cíle je vývoj analytických postupů umožňujících analýzu daných sloučenin ve vzorcích šafránu. (cs)
The objective of this proposal is to share the international knowledge with scientists employing “omics” strategies for authentication/traceability purpose. The main expected scientific outputs of experimental work are: implementation of (i) SPME–GC–TOFMS, (ii) UHPLC–QTOFMS, and (iii) DART–MS analytical techniques applicable for the analysis of diverse groups of metabolites in Saffron. The developed analytical methods will be applied for the chemical characterisation of both authentic and adulterated Saffron samples. Markers (obtained by statistical evaluation of recorded metabolomic fingerprints/profiles) will be used to characterise Saffron. (en)