Broad spectrum of pectolytic bacteria cause decay of potato tubers. Colletotrichum coccoides fungus is responsible both for black dot symptom that appears on potato tubers and also for reducing potato yield. Recently, bacterial soft rots and dot black diseases are increasing concern because of the high demand for food without health hazard and the sales of washed potatoes with a high quality skin appearance for the fresh market. The intention of the project is to developed more efective methods for control of consumption potatoes against pectolytic bacteria and Colletotrichum coccoides fungus using preferentially non-chemical control measures. (en)
Snížení škodlivosti bakteriálních měkkých hnilob a houby Colletotrichum coccoides u konzumních brambor, s důrazem na myté a balené brambory, na základě poznání spektra původců, stanovení rezistence vůči nim a navržení změn při mytí, balení a skladování. (cs)
Risk-lowering of the occurrence of bacterial soft rots and Colletotrichum coccoides fungus affecting food safety and quality of washed and packaged potatoes and their control using non-chemical method (en)
Snížení rizika výskytu původců bakteriálních měkkých hnilob a houby Colletotrichum coccoides, jejich vliv na zdravotní nezávadnost a kvalitu mytých a balených brambor a možnosti jejich regulace nechemickými metodami (cs)