Biofilms formation on process equipment surfaces is one of important factors that can negatively influence quality and safety of dairy products. Biofilms are known to be resistant to cleaning and disinfection agents and so they became long-time source of contamination of processed materials and final products. Biofilms can be formed by both spoilage and pathogenic microorganisms. Thus, their seasonable detection and removal is necessary to guarantee safety of manufactured foods. (en)
Navrhnout postupy umožňující minimalizovat riziko rekontaminace finálních mléčných výrobků patogenními a technologicky nežádoucími mikroorganismy z biofilmů na površích výrobních zařízení a z prostředí mlékáren. (cs)
Metody hodnocení úrovně hygieny a účinnosti sanitace výrobních zařízení a prostředí mlékáren, postupy detekce a eliminace perzistentních kmenů jako nástroje kontroly zpracování mléka na kvalitní a bezpečné potraviny (cs)
Methods of evaluation of hygiene standards and cleaning effectivity used for process equipment and environment in dairy plants, procedures of detection and removal persistant strains as tools of milk processing control into high-quality and safety foods. (en)