Předmětem výzkumu v projektu bude ověření možnosti inaktivovat alergeny ve vybraných potravinách pomocí nové technologie pasterace potravin za studena jejich stlačením na tlaky řádu tisíců barů. Projekt vychází z výsledků získaných na základě mezinárodníspolupráce mezi VÚ potravinářským Praha a Technickou Universitou Mnichov. Slibné výsledky našich německých kolegů ukazují, že lze touto technologií odstranit alergenní působení ovocných šťáv, ale i zeleninových šťáv například šťávy z celeru, který je naseznamu závažných alergenů Evropské Unie. Tato potravina vyžaduje značení na obalu potravin při nebezpečí přítomnosti i stopových množství, neboť je schopna u vnímavých jedinců vyvolat analfylaktický šok. V projektu se budeme zabývat jablky, mrkví a celerem zpravidla ve formě šťáv nebo ve formě kusové a současně alergeny v těchto produktech obsažených. Jedna část projektu se bude zabývat i hypoalergizací extraktem pylu břízy. (cs)
Development of processing of selected fruit and vegetable products by high pressure treatment that leads to their allergenicity removal. (en)