Nový přístup ke kontrole hygieny potravin a jejich jakosti je označován Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP). Tento systém lze charakterizovat dvěma základními úkoly tj. analýza nebezpeči narušení zdravotní nebo hygienické nezávadnosti potravinářského a zároveň ochranných bodů v průběhu výroby, zpracování, skladování, přepravy, distribuce a zpracování potravin na pokrmy. Systém HACCP byl rovněž doporučen a současný je požadováno jeho zavedení v rámci Evropské unie jako systém zabezpečující správnou hygienickou praxi a tím i vyloučení zdravotních rizik ve výrobě. Vzhledem k předpokládanému členství ČR v EU a potřebné harmonizaci naší legislativy s předpisy EU je nutné tyto závažné směrnice zavést do systému kontroly jakosti potravin a stravy v armádý ČR. (cs)
THE APPL. OF THE ANALYT. SYSTEM OF THE CRITICAL CONTROL POINTS FOR THE SECURING OF THE QUALITY AND THE HYGIENIC UNEXCEPTIONABIL. OF THE FOOD AND THE PROVISIOS.. (en)
JAKOST-Aplikace systému analýzy kritických kontrolních bodů (HACCP) k zabezpečení jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin a stravy v zařízeních AČR. (cs)