Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Během skladování konzumních vajec dochází k řadě biochemických a fyzikálně-chemických změn, které vedou k postupnému snižování jejich nutriční, senzorické, hygienické a technologické jakosti. V současné době neexistuje jednoznačná metoda na stanovení kvality a čerstvosti vajec. Většina doposud používaných kritérií má empirický nebo semiempirický charakter a vychází z parametrů jako je hmotnost, specifická hmotnost, výška žloutku a bílku, změna viskozity, hodnota pH bílku a pod. Všechny tyto meto jsousilně ovlivněny mnoha faktory a nedávají spolehlivé výsledky. Současný trend směřuje k hledání exaktně měřitelných kritérií. Cílem projektu je vypracování vhodné exaktní metody stanovení čerstvosti a kvality vajec na základě změn, ke kterým dochází běhemskladování. K tomuto účelu budou použity metody instrumentální analýzy, především GC/MS (technika purge and trap), dovolující zkoncentrování minoritních složek a jejich stanovení. Současně budou sledována i další kritéria jako je senzorická jakost, výška (cs)
- Unambiguous method for the determination of freshness and quality of eggs exists. Most up to now used criteria have an empirical or semiempirical character and include parameters such as weight, specific density, yolk or white index, Haugh unit, viscosity, pH changes and others. All these methods are strongly influenced by many factors and do not give satisfactory results. Research activities in this fields focus now on better measurable criteria which are in better relation with the quality andfreshness of eggs. The aim of this project is an elaboration of new suitable methods for the determination of freshness and quality of eggs which allow to follow the changes of quality during storage. For this purpose the modern instrumental methods ofanalysis, especially GC/MS based on a purge and trap technique will be used. This method allows concentration and subsequent determination of compounds occurring in very low concentrations. Besides volatile compounds further criteria such as sensory qual (en)
|
Title
| - Elaboration of criteria for the prediction of freshness of eggs (en)
- Vypracování kritérií pro určování čerstvosti konzumních vajec (cs)
|
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...vai/klicova-slova
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |