About: Eggs as a surce of iodine     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The population and farm animals of Central Europe, including Czech Republic, are endangered by iodine insufficiency from natural sources, aggravated by the broadening spectrum of strumigen factors. In the frame of interdisciplinary prophylaxis of iodopenia efforts are made to increase the iodine content in animal products. The iodine content in consumer eggs can reach up to 100 fold values on condition that hens have a higher iodine intake. A practical implementation reguires a complex study of the physiological response in hens to increased iodine doses and the specification of hemeorhetic limits for iodine in laying hens. The project deals with the aforementioned issues. It is also focused on monitoring the present iodine intake from eggs, it icludesthe elaboration of a manual aimed at optimum iodine supplementation in hens when producing specifically enriched eggs, the evaluation of efficiency of this supplementary iodine resource in the comsumer is also dealt with. The project provides model situ (en)
  • Obyvatelstvo a hospodářská zvířata střední Evropy, včetně ČR, jsou ohrožena nedostatkem jódu z přirozených zdrojů, prohlubovaném stále širším spektrem strumigenních faktorů. V rámci interdisciplinární profylaxe jodopenie se vyvíjí úsilí o zvýšení obsahu jódu v živočišných produktech. V konzumních vejcích lze při vyšší nabídce jódu nosnicím zvýšit obsah jódu až 100x. Pro praktické uplatnění chybí ověření komplexní fyziologické odezvy nosnic na vyšší dávky jódu a vymezení homeorhetického limitu pro jód u nosnic. Projekt řeší tyto otázky. Je rovněž zaměřen na monitoring současného přijmu jódu z vajec, zpracování manuálu optimální suplementace jódu nosnicím při produkci speciálně obohacených vajec, na ověření účinnosti tohoto doplňkového zdroje jódu u spotřebitele. Poskytuje modelové situace pro základní výzkum transovariálního přenosu jódu, jeho kumulace ve žloutku a strumigenního účinku nadbytku jódu u nosnic i zárodků. (cs)
Title
  • Eggs as a surce of iodine (en)
  • Vejce jako zdroj jódu (cs)
http://linked.open...avai/druh-souteze
http://linked.open...domain/vavai/faze
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
http://linked.open...vavai/id-aktivity
http://linked.open.../vavai/id-souteze
http://linked.open...n/vavai/kategorie
http://linked.open...nujicich-prijemcu
http://linked.open...avai/poskytovatel
http://linked.open...ai/statni-podpora
http://linked.open...vavai/typProjektu
http://linked.open...ai/uznane-naklady
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
http://linked.open...ku-zverejnovanych
is http://linked.open...ain/vavai/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software