Diarrhoea and associated mortality of young rabbits after weaning hinder development of the rabbit industry and cause excessive use of antibiotics. The present project is aimed at testing medium-chain fatty acids, primarily free or bound caprylic and capric acid, as supplements of rabbit post-weaning diets. These acids are natural antibacterial compounds of the rabbit milk fat and possible alternatives to antibiotics. Both laboratory and animal studies are intended. Animal studies comprise field experiments and digestibility trials. Susceptibility of intestinal and enteropathogenic bacteria to fatty acids, zootechnical parameters in control and treated rabbits, and digestibility of nutrients will be evaluated. (en)
Rozvoj chovu králíků brzdí značné úhyny po odstavu, způsobené zejména průjmy. Z toho důvodu chovatelé široce používají antibiotika, přestože existuje tlak na jejich výrazné omezení. Navrhovatelé projektu zamýšlí testovat vliv podávání mastných kyselin o střední délce řetězce odstaveným králíkům. Primárně jde o volnou a vázanou kyselinu kaprylovou a kaprinovou. Tyto látky jsou přirozené antimikrobiální složky mléčného tuku králíků a mohly by být alternativou k antibiotikům. Jsou navrženy pokusy s králíkyi laboratorní zkoušky citlivosti střevních a enteropathogenních bakterií k mastným kyselinám. Při pokusech na farmách budou sledovány parametry užitkovosti a zdravotní stav. Navíc bude zjištěn vliv uvedených kyselin na stravitelnost živin v bilančním (cs)