Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In the model crops of a high economical importance, wheat and maize, the content of mycotoxins produced by Fusarium spp. will be studied using immunochemical ELISA method. The proposed project will be concentrated on the detection of deoxynivalenol /DON/, T2 toxin, fumonisins and zearalenon /ZEA/. The content of mycotoxins will be studied in naturally infected tissues and also after artificial infection with strongly pathogenic isolates of the fungus. Because the toxin content does not necessarily have to follow the level of resistance and pathogenicity of Fusarium species, the genotype x environmental effects on accumulation of toxins in selected varieties, differing in resistance to disease attack, will be examined and resistance of varieties classified in relation to accumulation of toxin. Owing to the fact, that Fusarium diseases belong to the most damaging diseases of wheat and maize, with toxin products harmful to human and animal health, the studies aiming at detection of varieties combi (en)
- U modelových plodin pšenice a kukuřice bude sledován imonuchemickou metodou ELISA obsah mykotoxinů produkovaných Fusarium sp.. Práce bude zaměřena na detekci deoxynivalenolu (DON), T2-toxinu, fumonisinů B1, B2 a zearalenonu (ZEA). Obsah mykotoxinů bude zjišťován jak v přirozeně napadených pletivech, tak po umělé infekci virulentními izoláty. Projekt bude dále zaměřen na studium vlivu interakce prostředí a genotypu na hromadění toxinů u vybraných odrůd a vztahu rezistence k hromadění toxinů. Dosažení kombinované rezistence odrůd jak k napadení Fusariem, tak ke hromadění mykotoxinů, představuje jedinou účinnou cestu, jak snížit či dokonce eliminovat výnosové ztráty i kontaminaci nebezpečnými toxiny. Navrhovaný projekt může přinést závažné podklady prošlechtění i výběr odrůd pro pěstování v praxi. (cs)
|
Title
| - Studium faktorů ovlivňujících obsah mykotoxinů v zrnu pšenice a kukuřice po infekci Fusarium spp. (cs)
- Study of factors influencing mycotoxin content in grain of wheat and maize following Fusarium infection (en)
|
http://linked.open...avai/druh-souteze
| |
http://linked.open...domain/vavai/faze
| |
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
| |
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
| |
http://linked.open...vavai/id-aktivity
| |
http://linked.open.../vavai/id-souteze
| |
http://linked.open...n/vavai/kategorie
| |
http://linked.open...nujicich-prijemcu
| |
http://linked.open...avai/poskytovatel
| |
http://linked.open...ai/statni-podpora
| |
http://linked.open...vavai/typProjektu
| |
http://linked.open...ai/uznane-naklady
| |
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
| |
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
| |
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
| |
http://linked.open...ku-zverejnovanych
| |
is http://linked.open...ain/vavai/projekt
of | |