Cílem projektu je navrhování a zdokonalování modelů vybraných operací ohřevu či chlazení látek, především v oblasti energetiky a potravinářských technologií: - Intenzifikace přestupu tepla při proudění velmi vazkých kapalin v trubkách (vliv vestaveb-numerické a experimentální modelování), - Matematický popis a experimentální ověření nestacionárního vedení tepla ve vrstvených materiálech (s aplikacemi na sterilační procesy a vývoj metod měření tepelné vodivosti), - Přímý odporový ohřev homogenních kapalin(popis rozvoje teplotního profilu v průtočných ohřívačích a experimentální vyšetření vlivu elektrochemických dějů), - Chlazení heterogenních látek z sníženého tlaku (vakuové chlazení kusových potravin), - Zjišťování termofyzikálních vlastností látek (vlastní měření i data z jiných zdrojů) a jejich soustavné ukládání do databanky fyzikálních vlastností. (cs)
The primary aim of the proposed project is to design and improve models for description of selected advanced heating or cooling operations, encountered in energy and food processing technologies: - Enhancement of heat transfer in tube flows of highly viscous liquids (influence of static mixers or other in sertions - numerical and experimental modelling). - Transient heat conduction in layered materials - mathematical description and experimental verification (applications to aseptic processes and development of new procedures for thermal conduction measurement). - Direct ohmic heating of homogeneous liquids (description of temperature profiles in continuous heaters and experimental evaluation of electrochemical influences). - Cooling of heterogeneous foodstuffs under decreased pressure (vacuum cooling of lumped foods). - Evaluation of thermophysical properties of materials (our own measurement and data from external sources) and their insertion into database. (en)