About: Food allergy to wheat proteins     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The interaction of environment and the immune system can lead to the development of atopic disorders, following allergen exposure. Wheat belongs to six major food allergens inducing IgE-mediated hypersensitivity manifesting as cutaneous, gastrointestinal and respiratory symptoms. Although cereals are a staple food item in most diets, only a few wheat proteins causing hypersensitivity reactions have been identified. Our project is aimed at: isolation and characterization of wheat allergens in food products using proteomic analysis; testing the impact of thermal processing and digestive enzymes on immunogenicity of IgE recognised components; involvement of carbohydrate moiety in solubility, stability and IgE binding capacity; follow-up of the level and specificity of IgE, IgA and IgG antibodies against wheat allergens during the course of allergy treatment. The mechanism of hypersensitivity induction will be studied using blood cells of patients and Balb/c mouse model of food allergy. (en)
  • Interakce imunitního systému s vnějším prostředím může po vystavení alergenům vést k vyvolání atopických reakcí. Pšenice patří mezi šest hlavních potravinových alergenů, které vyvolávají IgE typ přecitlivělosti s kožními, gastrointestinálními a respiračními projevy. Přestože obiloviny patří mezi základní zdroje potravin, bylo u nich dosud určeno jen několik bílkovin vyvolávajících reakce přecitlivělositi. Náš projekt je zaměřen na: izolaci a charakterizaci alergenů v pšeničných produktech metodami proteomové analýzy; dále na testování vlivu tepelného zpracování a trávicích enzymů na imunogenicitu IgE vázajících potenciálních alergenů; na vliv sacharidových jednotek na solubilitu, stabilitu a IgE vazebnou kapacitu alergenních složek; a na monitorování hladin IgE, IgA a IgG protilátek proti alergenům a sledování změn jejich specificity v průběhu léčby. Mechanismus indukce přecitlivělosti bude studován využitím krevních buněk pacientů a experimentálního myšího modelu potravinové alergie. (cs)
Title
  • Food allergy to wheat proteins (en)
  • Potravinová alergie na pšeničné bílkoviny (cs)
http://linked.open...vai/cislo-smlouvy
http://linked.open...lsi-vedlejsi-obor
http://linked.open...avai/druh-souteze
http://linked.open...domain/vavai/faze
http://linked.open...vavai/hlavni-obor
http://linked.open...vai/vedlejsi-obor
http://linked.open...vavai/id-aktivity
http://linked.open.../vavai/id-souteze
http://linked.open...n/vavai/kategorie
http://linked.open...vai/klicova-slova
  • identification of wheat allergens in food products; mass spectrometry; study of antigenic epitopes recognised by IgE; the effect of temperature and digestive enzymes on allergen immunogenicity; the role of innate immunity cells in allergy induction (en)
http://linked.open...avai/konec-reseni
http://linked.open...nujicich-prijemcu
http://linked.open...avai/poskytovatel
http://linked.open...avai/start-reseni
http://linked.open...ai/statni-podpora
http://linked.open...vavai/typProjektu
http://linked.open...ai/uznane-naklady
http://linked.open...ai/pocet-prijemcu
http://linked.open...cet-spoluprijemcu
http://linked.open...ai/pocet-vysledku
http://linked.open...ku-zverejnovanych
is http://linked.open...ain/vavai/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software