About: Retrospective reconstruction of personal doses using mobile phones     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mobilní telefony patří mezi předměty, které mohou být využity pro retrospektivní rekonstrukci dávek osob ozářených v důsledku závažné radiační nehody nebo teroristického zneužití radioaktivních látek. Jejich velkou výhodou je, že jsou často nošeny v těsné blízkosti těla a že jsou používány velkou částí populace. Princip dozimetrické aplikace spočívá v tom, že mobilní telefony podobně jako jiná elektronická zařízení obsahují elektronické součástky, jejichž součástí mohou být keramické materiály vykazující radiačně indukovanou luminiscenci. Mezi takové materiály patří i Al2O3, jehož vrstva je často používána v čipových rezistorech. V této práci jsou výsledky pilotní studie zaměřené na výzkum dozimetrických vlastností Al2O3 měřeného pomocí termoluminiscence (TL) a opticky stimulované luminiscence (OSL). Dále je popsána dozimetrická rekonstrukce s využitím reálných mobilních telefonů. Je ukázáno, že materiál vykazuje uspokojivé dozimetrické vlastnosti a metoda je dostatečně přesná a operativní pro účely havarijní osobní dozimetrie.
  • Mobilní telefony patří mezi předměty, které mohou být využity pro retrospektivní rekonstrukci dávek osob ozářených v důsledku závažné radiační nehody nebo teroristického zneužití radioaktivních látek. Jejich velkou výhodou je, že jsou často nošeny v těsné blízkosti těla a že jsou používány velkou částí populace. Princip dozimetrické aplikace spočívá v tom, že mobilní telefony podobně jako jiná elektronická zařízení obsahují elektronické součástky, jejichž součástí mohou být keramické materiály vykazující radiačně indukovanou luminiscenci. Mezi takové materiály patří i Al2O3, jehož vrstva je často používána v čipových rezistorech. V této práci jsou výsledky pilotní studie zaměřené na výzkum dozimetrických vlastností Al2O3 měřeného pomocí termoluminiscence (TL) a opticky stimulované luminiscence (OSL). Dále je popsána dozimetrická rekonstrukce s využitím reálných mobilních telefonů. Je ukázáno, že materiál vykazuje uspokojivé dozimetrické vlastnosti a metoda je dostatečně přesná a operativní pro účely havarijní osobní dozimetrie. (cs)
  • Mobile phones belong to objects usable for retrospective reconstruction of doses of persons irradiated in consequence of serious radiation accidents or terroristic malevolent acts with radioactive materials. Advantage of mobile phones is that they are often worn close to the body and they are used by majority of population. Principle of the dosimetry application is that mobile phones similarly as other portable electronic devices contain electronic components, which can include ceramic materials exhibiting radiation induced luminescence. Example of such material is Al2O3, of which layer is often used in chip resistors. This work summarizes results of a pilot study aimed at research of dosimetry potential of Al2O3 measured by means of thermoluminescence (TL) and optically stimulated luminescence (OSL). Trial dose reconstruction performed with two mobile phones is presented. It is shown that the material exhibits favourable dosimetry properties and the method is sufficiently accurate and operative for purposes of personal accident dosimetry. (en)
Title
  • Retrospective reconstruction of personal doses using mobile phones (en)
  • Retrospektivní rekonstrukce osobních dávek pomocí mobilních telefonů
  • Retrospektivní rekonstrukce osobních dávek pomocí mobilních telefonů (cs)
skos:prefLabel
  • Retrospective reconstruction of personal doses using mobile phones (en)
  • Retrospektivní rekonstrukce osobních dávek pomocí mobilních telefonů
  • Retrospektivní rekonstrukce osobních dávek pomocí mobilních telefonů (cs)
skos:notation
  • RIV/86652052:_____/11:#0000011!RIV12-MV0-86652052
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(VF20102015014)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 11/12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 226882
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/86652052:_____/11:#0000011
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • luminescence; dosimetry; aluminium oxide (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9C16C0338D07]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bezpečnost jaderné energie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 19
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ekendahl, Daniela
issn
  • 1210-7085
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software