About: From nectar to honey     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Včelaření má v Čechách a na Moravě dlouhou tradici. Jeho počátkem se pravděpodobně stal nález medu v hnízdech divokých včel. Člověk se však nespokojil s pouhým vybíráním medu divokým včelám, ale hledal způsob, který by mu pomohl k pravidelnému přísunu medu bez námahy, jež hledání a vybírání včelích hnízd představovalo. Předpokladem bylo vytvořit vhodné podmínky pro včely, jejichž způsob života musel člověk poznat, aby je mohl začít intenzivně využívat. „Největší objevy, poznání a následné využití v chovu včel nastaly v 18. a převážně v19. století. Množství pomůcek a technologií zaváděných včelaři do praxe nahrazovalo stávající. Převážně proto se již na konci 19. století včelaři rozhodli nějakým způsobem uchovat staré a zajímavé včelařské předměty, dokladující tradici včelaření u nás. V úvahu přicházelo několik řešení, ovšem Zemské ústředí včelařských spolků se spojilo s budovateli nového Zemědělského muzea a společně pro něj začali vytvářet samostatnou včelařskou sbírku“, říká kurátorka výstavy Vladimíra Růžičková. První včelařské sbírky pocházejí z úspěšné Jubilejní zemské výstavy v r. 1891 a Národopisné výstavy v r. 1895 a postupně byly doplňovány dalšími kolekcemi předmětů. Zvlášť významné byly přírůstky převzaté ze včelařské výstavy v r. 1927 uspořádané při příležitosti Všeslovanského sjezdu včelařů a sbírky získané z Výzkumného ústavu včelařského v Dole u Prahy. V 50. letech 20. století se přikročilo k výrobě rekonstrukcí některých nedostupných či již neexistujících předmětů jako byl např. Hruškův medomet, deskový úl Jana Černého z 16. století, nástavkový Janišův úl nebo Wunderův úl s loučkami. Rekonstrukce byly věrohodně vyrobeny podle dostupných dobových plánů a tvoří významnou část včelařské sbírky NZM.
  • Včelaření má v Čechách a na Moravě dlouhou tradici. Jeho počátkem se pravděpodobně stal nález medu v hnízdech divokých včel. Člověk se však nespokojil s pouhým vybíráním medu divokým včelám, ale hledal způsob, který by mu pomohl k pravidelnému přísunu medu bez námahy, jež hledání a vybírání včelích hnízd představovalo. Předpokladem bylo vytvořit vhodné podmínky pro včely, jejichž způsob života musel člověk poznat, aby je mohl začít intenzivně využívat. „Největší objevy, poznání a následné využití v chovu včel nastaly v 18. a převážně v19. století. Množství pomůcek a technologií zaváděných včelaři do praxe nahrazovalo stávající. Převážně proto se již na konci 19. století včelaři rozhodli nějakým způsobem uchovat staré a zajímavé včelařské předměty, dokladující tradici včelaření u nás. V úvahu přicházelo několik řešení, ovšem Zemské ústředí včelařských spolků se spojilo s budovateli nového Zemědělského muzea a společně pro něj začali vytvářet samostatnou včelařskou sbírku“, říká kurátorka výstavy Vladimíra Růžičková. První včelařské sbírky pocházejí z úspěšné Jubilejní zemské výstavy v r. 1891 a Národopisné výstavy v r. 1895 a postupně byly doplňovány dalšími kolekcemi předmětů. Zvlášť významné byly přírůstky převzaté ze včelařské výstavy v r. 1927 uspořádané při příležitosti Všeslovanského sjezdu včelařů a sbírky získané z Výzkumného ústavu včelařského v Dole u Prahy. V 50. letech 20. století se přikročilo k výrobě rekonstrukcí některých nedostupných či již neexistujících předmětů jako byl např. Hruškův medomet, deskový úl Jana Černého z 16. století, nástavkový Janišův úl nebo Wunderův úl s loučkami. Rekonstrukce byly věrohodně vyrobeny podle dostupných dobových plánů a tvoří významnou část včelařské sbírky NZM. (cs)
  • Beekeeping has in Bohemia and Moravia a long tradition. Its origins are probably still belongs in the nests of wild honey bees. One, however, not satisfied with merely collecting wild honey bees, but looking for a way to help him to a regular supply of honey effortless to search a collection of bee nests featured. The prerequisite was to create suitable conditions for bees, whose way of life, one had to know, so that they can begin intensive use.%22The greatest discovery, understanding and subsequent use in apiculture occurred mostly in the 18th and v19. century. The amount of equipment and technologies introduced beekeepers to replace existing practice. Mainly because it is already in the late 19th century, beekeepers decided to somehow preserve the old and interesting beekeeping articles documenting the tradition of beekeeping in the country. In consideration came several solutions, but provincial headquarters of beekeeping associations merged with the builders of the new Agricultural Museum and together for him began to create a separate collection of beekeeping, %22says exhibition curator Vladimir sprouts. The first bee collections come from successful Jubilee Exhibition in r. 1891 Ethnographic Exhibition in r. 1895 and were gradually supplemented by other collections of objects. Especially important were the additions taken from beekeeping exhibition in r. 1927 organized on the occasion of Pan-Slav Congress beekeepers and collections obtained from the Bee Research Institute in Dole, near Prague. In the 50s of the 20th century reconstruction proceeded to produce some inaccessible or non-existing objects like eg. Hruškův honey extraction, plate hive John Black of the 16th century, nástavkový Janis hive or Wunderův hive with meadows. Reconstruction been credibly made available by contemporary plans and forms an important part of beekeeping collections NZM. (en)
Title
  • From nectar to honey (en)
  • Od nektaru k medu
  • Od nektaru k medu (cs)
skos:prefLabel
  • From nectar to honey (en)
  • Od nektaru k medu
  • Od nektaru k medu (cs)
skos:notation
  • RIV/75075741:_____/14:#0000151!RIV15-MZE-75075741
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 33879
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75075741:_____/14:#0000151
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • history, nectar,honey (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [20515AD19D74]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Národní zemědělské muzeum Praha
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Růžičková, Vladimíra
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software