About: Po sorele brusel, kov, sklo, struktury a beton : kapitoly o architektuře a výtvarném umění 50. a 60. let 20. století od Bruselu po Ostravu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The first part of the book deals with the theoretical determination of the Brussels style and late modernism in the second half of the 50s and early 60s of the 20th century. Following passage, focusing on contemporary critical reaction, dedicated to the new style. Included are various definitions and results of research of art and architecture sixth decade of the last two decades. The second part of the book deals with specific aspects of the development of Czech architecture in a wider context. First, there are passages about the impact of the architecture of Auguste Perret, Le Corbusier and Oscar Niemeyer in the Czech and Slovak environment. Next chapter of the Czechoslovak participation at Expo 58 in Brussels and certain aspects of the development of Czech architecture during the 60s. The third part of the book is devoted to architecture in Ostrava and Ostrava region. Analyzes the various manifestations of architecture 60s – housing estates, office buildings, cultural and sports buildings. The eighth chapter discusses the architecture of the railway station and the ninth chapter discusses of artistic decoration of architecture and art in public space. Final tenth chapter discusses the preservation of monuments of architecture and art of this time. (en)
  • Úvodní část knihy pojednává o teoretickém vymezení bruselského stylu a pozdního modernismu v 2. polovině 50. a počátkem 60. let 20. století. Následuje pasáž, zaměřená na dobové kritické reakce, věnované novému stylu a na různé definice, vzniklé v uplynulých desetiletích. Druhá část publikace se zabývá konkrétními aspekty vývoje české architektury v širším kontextu. Patří tam pasáže o vlivu tvorby Auguste Perreta, Le Corbusiera a Oscara Niemeyera v českém a slovenském prostředí. Dále to je kapitola o československé účasti na Světové výstavě EXPO 58 v Bruselu a pak kapitola o určitých aspektech vývoje české architektury v průběhu 60. let. Třetí část knihy se věnuje architektuře v Ostravě a okolí. Podrobněji jsou v ní analyzovány jednotlivé projevy architektury 60. let – sídliště, kancelářské, kulturní i sportovní budovy. Osmá kapitola pojednává o architektuře železničních nádraží a devátá o umělecké výzdobě architektury a o umění ve veřejném prostoru. Závěr pojednává o památkové péči, věnované architektuře a umění té doby.
  • Úvodní část knihy pojednává o teoretickém vymezení bruselského stylu a pozdního modernismu v 2. polovině 50. a počátkem 60. let 20. století. Následuje pasáž, zaměřená na dobové kritické reakce, věnované novému stylu a na různé definice, vzniklé v uplynulých desetiletích. Druhá část publikace se zabývá konkrétními aspekty vývoje české architektury v širším kontextu. Patří tam pasáže o vlivu tvorby Auguste Perreta, Le Corbusiera a Oscara Niemeyera v českém a slovenském prostředí. Dále to je kapitola o československé účasti na Světové výstavě EXPO 58 v Bruselu a pak kapitola o určitých aspektech vývoje české architektury v průběhu 60. let. Třetí část knihy se věnuje architektuře v Ostravě a okolí. Podrobněji jsou v ní analyzovány jednotlivé projevy architektury 60. let – sídliště, kancelářské, kulturní i sportovní budovy. Osmá kapitola pojednává o architektuře železničních nádraží a devátá o umělecké výzdobě architektury a o umění ve veřejném prostoru. Závěr pojednává o památkové péči, věnované architektuře a umění té doby. (cs)
Title
  • Po sorele brusel, kov, sklo, struktury a beton : kapitoly o architektuře a výtvarném umění 50. a 60. let 20. století od Bruselu po Ostravu
  • Po sorele brusel, kov, sklo, struktury a beton : kapitoly o architektuře a výtvarném umění 50. a 60. let 20. století od Bruselu po Ostravu (cs)
  • After Socialist Realism, the Brussels Style, Metal, Glass, Structures and Concrete : chapters about architecture and art of 50´s and 60´s of 20th century from Brussels to Ostrava (en)
skos:prefLabel
  • Po sorele brusel, kov, sklo, struktury a beton : kapitoly o architektuře a výtvarném umění 50. a 60. let 20. století od Bruselu po Ostravu
  • Po sorele brusel, kov, sklo, struktury a beton : kapitoly o architektuře a výtvarném umění 50. a 60. let 20. století od Bruselu po Ostravu (cs)
  • After Socialist Realism, the Brussels Style, Metal, Glass, Structures and Concrete : chapters about architecture and art of 50´s and 60´s of 20th century from Brussels to Ostrava (en)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/14:#0003626!RIV15-MK0-75032333
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 36916
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/14:#0003626
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Socialist Realism; EXPO 58; Brussel style; Auguste Perret; modern architecture; Le Corbusier; Oscar Niemeyer (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0ABB6A7E3D8F]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Ostrava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Po sorele brusel, kov, sklo, struktury a beton : kapitoly o architektuře a výtvarném umění 50. a 60. let 20. století od Bruselu po Ostravu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Strakoš, Martin
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě
https://schema.org/isbn
  • 978-80-85034-83-7
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software