AttributesValues
rdf:type
Description
  • Příspěvek pojednává o dvou vybraných, dnes již jen torzálně dochovaných a poněkud pozapomenutých děl barokního sochařství v Plzni – sloupu s kaplicí a sochou Krista po bičování a sloup s Pannou Marií (Madonou) Svatohorskou -, které patří do souboru památek, jimž se bude věnovat rozsáhlá publikace o mariánských, trojičních a dalších světeckých sloupech a pilířích v Plzeňském kraji. První ze dvou uvedených sloupů, pocházející podle nápisu na jeho podstavci z roku 1659, stával v Plzni-Borech v polích, vlevo od silnice směrem na Klatovy. V roce 1906 byl přemístěn k budově plzeňského muzea. V roce 1944 byl těžce poškozen při vojenském náletu. Podstavec byl následně přesunut do ústraní k plzeňskému františkánskému kostelu. Druhý sloup byl postaven v roce 1737. Stával původně poblíž městského pivovaru v Plzni, u silnice do Doubravky. Roku 1934 byl přemístěn na jiné místo, od původního nepříliš vzdálené. K dalšímu transferu došlo roku 1956; při něm byl sloup silně poškozen. V roce 1956 se osudy obou sloupů protnuly: nějaký čas ležely jejich zbytky vedle sebe na pozemku v areálu dnešního Západočeského muzea v Plzni. Článek upozorňuje v případě obou památek na výraznou ztrátu památkových hodnot plzeňského městského prostředí a připomíná možnost jejich obnovy (rekonstrukce) a rehabilitace podle dochovaných archivních dokumentů a starých fotografií.
  • Příspěvek pojednává o dvou vybraných, dnes již jen torzálně dochovaných a poněkud pozapomenutých děl barokního sochařství v Plzni – sloupu s kaplicí a sochou Krista po bičování a sloup s Pannou Marií (Madonou) Svatohorskou -, které patří do souboru památek, jimž se bude věnovat rozsáhlá publikace o mariánských, trojičních a dalších světeckých sloupech a pilířích v Plzeňském kraji. První ze dvou uvedených sloupů, pocházející podle nápisu na jeho podstavci z roku 1659, stával v Plzni-Borech v polích, vlevo od silnice směrem na Klatovy. V roce 1906 byl přemístěn k budově plzeňského muzea. V roce 1944 byl těžce poškozen při vojenském náletu. Podstavec byl následně přesunut do ústraní k plzeňskému františkánskému kostelu. Druhý sloup byl postaven v roce 1737. Stával původně poblíž městského pivovaru v Plzni, u silnice do Doubravky. Roku 1934 byl přemístěn na jiné místo, od původního nepříliš vzdálené. K dalšímu transferu došlo roku 1956; při něm byl sloup silně poškozen. V roce 1956 se osudy obou sloupů protnuly: nějaký čas ležely jejich zbytky vedle sebe na pozemku v areálu dnešního Západočeského muzea v Plzni. Článek upozorňuje v případě obou památek na výraznou ztrátu památkových hodnot plzeňského městského prostředí a připomíná možnost jejich obnovy (rekonstrukce) a rehabilitace podle dochovaných archivních dokumentů a starých fotografií. (cs)
  • The treatise deals with two selected examples of only fragmentarily preserved and temporarily a little forgotten Baroque sculptures in Pilsen – the column with a lantern and a statue representing the Suffering Christ after the Flagellation and the column with a statue representing the Virgin Mary (Madonna) of Svatá Hora (Holy Mountain). Both the relics belong to the set of monuments presented in a forthcoming voluminous publication on columns and pillars with the statues representing the Virgin Mary, the Holy Trinity and other saints in the territory of the current Pilsen Region. The former column, bearing a statue representing Christ after the Flagellation inside the top lantern, dates back to 1659 according to an inscription on its pedestal. It initially used to stand at Pilsen Bory in the fields to the left of the road leading to Klatovy. In 1906 it was transferred to the edifice of Pilsen’s museum. In 1944 it was badly damaged during the wartime air raids. Its pedestal was subsequently removed to a secluded position near Pilsen’s Franciscan church. The latter column was erected in 1737. It used to stand in the vicinity of the municipal brewery near the road leading to Doubravka. In 1934 it was transferred to another place, not far away from its initial position. The next transfer took place in 1956, with the column considerably damaged during the works. In 1956, the fates of both the columns intersected; afterwards, their remains were resting side by side for a certain time on the grounds of the current West Bohemian Museum in Pilsen. As far as both the sculptures are concerned, the treatise points out to a substantial loss of heritage values for Pilsen’s historic urban area, mentioning simultaneously the option of restoring (reconstructing) and rehabilitating them on the base of preserved archival documents and old photographs. (en)
Title
  • The column with a lantern and a statue representing Christ after the Flagellation and the column with a statue representing the Virgin Mary (Madonna) of Svatá Hora – two temporarily forgotten Baroque monuments in Pilsen and their fates (en)
  • Sloup s kaplicí a sochou Krista po bičování a sloup se sochou Panny Marie (Madony) Svatohorské – dvě pozapomenuté plzeňské barokní památky a jejich osudy
  • Sloup s kaplicí a sochou Krista po bičování a sloup se sochou Panny Marie (Madony) Svatohorské – dvě pozapomenuté plzeňské barokní památky a jejich osudy (cs)
skos:prefLabel
  • The column with a lantern and a statue representing Christ after the Flagellation and the column with a statue representing the Virgin Mary (Madonna) of Svatá Hora – two temporarily forgotten Baroque monuments in Pilsen and their fates (en)
  • Sloup s kaplicí a sochou Krista po bičování a sloup se sochou Panny Marie (Madony) Svatohorské – dvě pozapomenuté plzeňské barokní památky a jejich osudy
  • Sloup s kaplicí a sochou Krista po bičování a sloup se sochou Panny Marie (Madony) Svatohorské – dvě pozapomenuté plzeňské barokní památky a jejich osudy (cs)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/13:#0003504!RIV14-MK0-75032333
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 105581
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/13:#0003504
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • columns and pillars with the statues of the Virgin Mary, the Holy Trinity and other saints; transfers and devastation of historic sculptures; column from 1659 with a lantern and a statue representing Christ after the Flagellation; column from 1737 with a statue representing the Virgin Mary (Madonna) of Svatá Hora; Pilsen (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [241905056E60]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Památky západních Čech
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 3
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zahradník, Pavel
  • Kovařík, Viktor
issn
  • 1805-8906
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software