About: Complexes of technological and industrial heritage structures as cultural historically valuable territories and as part of the historic cultural landscape in an international context     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The historic cultural landscape in the Czech Republic is closely linked with economic development. Large-scale production and industrial complexes played a role in shaping the image of towns and smaller settlements so much that in many places they form quite iconic constructional landmarks, both in terms of area or height, and often with outstanding architectural quality. The article notes a number of general provisions that exist in the legal system of the Czech Republic and which serve as a basis for designating monuments of technological and industrial heritage and their ensembles as subjects of public interest, monuments which fall into the category of territories whose protection and preservation should be a matter of common understanding. The article notes some significant losses of construction complexes that represented major industry and internationally recognized fields, especially from the 20th century. Despite years of efforts to stress the importance of technical monuments in conservation practice, the emphasis on protecting stylistic architectural monuments of a non-productive nature and urban structural aggregates still persists, and major technical areas continue to disappear. (en)
  • Historická kulturní krajina je v České republice úzce spjata s vývojem hospodářství. Rozsáhlé výrobní a industriální areály se zapsaly do obrazu měst a menších sídel natolik, že v řadě míst tvoří zcela ikonické stavební dominanty, a to dominanty plošné či výškové, často s vynikající architektonickou kvalitou. Článek připomíná četná obecná ustanovení, která v právním systému ČR existují, na základě kterých jsou památky techniky a průmyslového dědictví a jejich celky předmětem veřejného zájmu a spadají do kategorie území, jejichž ochrana a uchování by měly být samozřejmostí. Uvádí některé významné ztráty stavebních areálů reprezentujících významná výrobní odvětví a mezinárodně uznávané obory, zejména z 20. století. I přes mnohaleté snahy o zdůraznění významu technických památek v praxi památkové péče přetrvává důraz na ochranu slohových architektonických památek nevýrobní povahy a urbánních stavebních celků, významné technické areály stále zanikají.
  • Historická kulturní krajina je v České republice úzce spjata s vývojem hospodářství. Rozsáhlé výrobní a industriální areály se zapsaly do obrazu měst a menších sídel natolik, že v řadě míst tvoří zcela ikonické stavební dominanty, a to dominanty plošné či výškové, často s vynikající architektonickou kvalitou. Článek připomíná četná obecná ustanovení, která v právním systému ČR existují, na základě kterých jsou památky techniky a průmyslového dědictví a jejich celky předmětem veřejného zájmu a spadají do kategorie území, jejichž ochrana a uchování by měly být samozřejmostí. Uvádí některé významné ztráty stavebních areálů reprezentujících významná výrobní odvětví a mezinárodně uznávané obory, zejména z 20. století. I přes mnohaleté snahy o zdůraznění významu technických památek v praxi památkové péče přetrvává důraz na ochranu slohových architektonických památek nevýrobní povahy a urbánních stavebních celků, významné technické areály stále zanikají. (cs)
Title
  • Complexes of technological and industrial heritage structures as cultural historically valuable territories and as part of the historic cultural landscape in an international context (en)
  • Památky techniky a průmyslového dědictví jako kulturně historicky cenná území a součásti historické kulturní krajiny v mezinárodním kontextu
  • Památky techniky a průmyslového dědictví jako kulturně historicky cenná území a součásti historické kulturní krajiny v mezinárodním kontextu (cs)
skos:prefLabel
  • Complexes of technological and industrial heritage structures as cultural historically valuable territories and as part of the historic cultural landscape in an international context (en)
  • Památky techniky a průmyslového dědictví jako kulturně historicky cenná území a součásti historické kulturní krajiny v mezinárodním kontextu
  • Památky techniky a průmyslového dědictví jako kulturně historicky cenná území a součásti historické kulturní krajiny v mezinárodním kontextu (cs)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/13:#0003469!RIV14-MK0-75032333
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF12P01OVV044)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 95204
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/13:#0003469
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Technological monuments; industrial heritage; world heritage; historic cultural landscape; cultural heritage conservation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5C713A66F082]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy památkové péče
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 73
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kučová, Věra
issn
  • 1210-5538
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software