About: The case of „hospital, Duchcov, confidential“     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Vrchnostenský špitál v zámecké zahradě v Duchcově z první třetiny 18. století byl společným dílem špičkových barokních mistrů, kteří ve spojení s Valdštejny vdechli celému zámeckému areálu ducha vrcholného francouzského baroka. Špitál s centrálním kostelem Nanebevzetí Panny Marie byl vystavěn v letech 1716–1728 na osu západního průčelí hlavní zámecké budovy ve vzdálenosti 310 metrů. Pro Valdštejny bylo založení špitální nadace v roce 1727 a stavba duchcovského špitálu příležitostí pro reprezentaci jejich vlastní dobročinnosti, a tak věnovali značné finanční prostředky na stavební práce, jejichž výsledkem mělo být vysoce cenné umělecké dílo. Valdštejnský špitál v Duchcově sloužil svému původnímu účelu téměř dvě stě let. Po definitivním odchodu Valdštejnů z Duchcova byl zestátněn. Poté, co byla ve 40. letech 20. století započata jeho obnova a budova špitálu měla sloužit jako sídlo okresního muzea, přišel v 50. letech požadavek těžební společnosti na jeho likvidaci z důvodu zamýšlené povrchové těžby uhlí. Špitál musel na základě vládního nařízení ustoupit v roce 1958 povrchové těžbě uhlí, která však byla vzhledem k zanedbatelnému rozsahu dobývaného tepelno-energetického zdroje zbytečná. Před demolicí budovy byla ze špitálu zachráněna vzácná sochařská a malířské výzdoba. Již neexistující valdštejnský špitál v Duchcově i nadále žije v kolektivní paměti regionu, jeho odkaz a význam zůstává trvale zachován.
  • Vrchnostenský špitál v zámecké zahradě v Duchcově z první třetiny 18. století byl společným dílem špičkových barokních mistrů, kteří ve spojení s Valdštejny vdechli celému zámeckému areálu ducha vrcholného francouzského baroka. Špitál s centrálním kostelem Nanebevzetí Panny Marie byl vystavěn v letech 1716–1728 na osu západního průčelí hlavní zámecké budovy ve vzdálenosti 310 metrů. Pro Valdštejny bylo založení špitální nadace v roce 1727 a stavba duchcovského špitálu příležitostí pro reprezentaci jejich vlastní dobročinnosti, a tak věnovali značné finanční prostředky na stavební práce, jejichž výsledkem mělo být vysoce cenné umělecké dílo. Valdštejnský špitál v Duchcově sloužil svému původnímu účelu téměř dvě stě let. Po definitivním odchodu Valdštejnů z Duchcova byl zestátněn. Poté, co byla ve 40. letech 20. století započata jeho obnova a budova špitálu měla sloužit jako sídlo okresního muzea, přišel v 50. letech požadavek těžební společnosti na jeho likvidaci z důvodu zamýšlené povrchové těžby uhlí. Špitál musel na základě vládního nařízení ustoupit v roce 1958 povrchové těžbě uhlí, která však byla vzhledem k zanedbatelnému rozsahu dobývaného tepelno-energetického zdroje zbytečná. Před demolicí budovy byla ze špitálu zachráněna vzácná sochařská a malířské výzdoba. Již neexistující valdštejnský špitál v Duchcově i nadále žije v kolektivní paměti regionu, jeho odkaz a význam zůstává trvale zachován. (cs)
  • The manorial hospital in the castle garden in Duchcov dating to the first third of the 18 century was a common masterpiece of top Baroque masters who in connection with the Waldsteins breathed a spirit of high French Baroque to the whole castle grounds. The hospital with the central church of Assumption of Virgin Mary was built in the years of 1716 - 1728 on the axis of the western facade of the main castle building in the distance of 310 metres. For the Waldsteins the establishment of a hospital foundation in the year of 1727 and the construction of Duchcov hospital meant a good opportunity to represent their own charitability and so they gave a considerable amount of money for building works. The result of it was a highly regarded piece of art. The Waldstein hospital served its original purpose for almost two hundred years. After the final departure of the Waldsteins from Duchcov the hospital was expropriated and nationalized. Although in the 40ś of the 20 century started some restoration works on the hospital and the building should have served as a seat of a district museum, in the 50ś a mining company demanded its liquidation due to intended opencast coal mining there. On the basis of governmentś decree the hospital had to be pulled down in the year of 1958 and give way to opencast coal mining which nonetheless proved to be useless due to insignificant extent of the power producing source. Before the demolition of the hospital valuable sculptural and painting decorations were saved from it. The non-existing Waldstein hospital in Duchcov lives on in a collective memory of the region, its legacy and its meaning will be preserved for ever. (en)
Title
  • The case of „hospital, Duchcov, confidential“ (en)
  • Ve věci „hospital, Duchcov, důvěrné“
  • Ve věci „hospital, Duchcov, důvěrné“ (cs)
skos:prefLabel
  • The case of „hospital, Duchcov, confidential“ (en)
  • Ve věci „hospital, Duchcov, důvěrné“
  • Ve věci „hospital, Duchcov, důvěrné“ (cs)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/12:#0003567!RIV14-MK0-75032333
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 177091
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/12:#0003567
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • architecture; hospital; Baroque; Duchcov (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [36C8B8942567]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Monumentorum Custos
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2011
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hochel, Marian
issn
  • 1803-781X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software